Az IMF nem bízik a kormány józan eszében

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap szerint a hamarosan felállítandó költségvetési hivatal jelenthet garanciát arra, hogy a mindenkori magyar kormányok nem kezdenek esztelen költekezésbe a választások közeledtével. Legelébb is 2010-ben.
Vágólapra másolva!

A független költségvetési hivatal felállítása fontos lépés abba az irányba, hogy Magyarország visszaszerezze hitelességét a befektetők előtt, és sikerüljön stabilizálnia pénzügypolitikáját - nyilatkozta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy vezető tisztségviselője a Thomson Financial hírügynökségnek.

"Ha a törvény hatályba lép, elejét veszi majd azon aggodalmaknak, hogy a 2010-es választások előtt vagy után a kormány visszatérhet a kevésbé felelős fiskális politikához" - mondta Christoph Rosenberg, asz IMF Közép-Európáért felelős regionális képviselője.

A Thomson írásában kiemeli, hogy nemrég a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet részben éppen azért rontotta stabilról negatívra Magyarország adósosztályzati kilátását, mert félő, hogy a választásokhoz közeledve lazulni fog a költségvetési szigor.

A hírügynökség hozzáteszi, azért volt szükség Magyarországon az elmúlt időszak kemény megszorító intézkedéseire, mert 2006 közepére a büdzsé hiánya az egész Európai Unióban a legmagasabb szintre, 10 százalék fölé emelkedett.

A kormány egyébként már tavaly beterjesztette a költségvetési hivatal felállításáról rendelkező törvényjavaslatot, de az Országgyűlés még nem fogadta azt el, noha elméletileg ötpárti egyetértés van róla (ami kell is, mert egyes elemei kétharmadosak).

A hivatal őrködik majd a kormány költekezése fölött, és hosszabb távú költségvetési tervezést tesz lehetővé. Feladata lesz egyebek mellett, hogy megvizsgálja az éves költségvetési javaslatokat és elvégezze a módosító indítványok hatásvizsgálatát, hogy azok ne ronthassák a beterjesztett költségvetés egyenlegét. A hivatal elnökét 12 évre választja meg a parlament.