Nagyon kellene a közpénzügyi törvény

Vágólapra másolva!
Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Közép-Európáért és a balti-államokért felelős területi képviselője egy budapesti nemzetközi konferencia után úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországon tervezett közpénzügyi törvény mielőbbi elfogadása nagyon kedvező lenne, erősítené az ország hitelességét a nemzetközi pénz- és tőkepiacok felé.
Vágólapra másolva!

Christoph Rosenberg aláhúzta: jó ötletnek tartja azt is, ha egy, a politikától, a pártoktól független, a költségvetési folyamatokat felügyelő és véleményező költségvetési hivatal felállna Magyarországon. Ez az új intézmény hosszú távon is erősíthetné azt, hogy a költségvetési fegyelem szigorodjon az országban, ez is jelzés értékű lenne a piacok felé.

Arra a kérdésre, miszerint hogyan ítéli meg a Magyar Nemzeti Bank elnökének azon javaslatát, hogy legalább kétezer milliárd forinttal csökkenteni kellene az állami kiadásokat, úgy érvelt: a konkrét javaslatot nem ismeri, annyi azonban bizonyos, hogy Magyarország államháztartása túlméretezett, a magyar kormány szociális kiadásai túl magasak az ország erejéhez képest, és a költségvetés rendbe tételéhez mindenképpen szükség van az állami kiadások jelentős lefaragására.

Christoph Rosenberg az ICEG és az AmCham konferenciáján elmondta: a közép-kelet-európai országok egy része tartós államháztartási gondokkal küzd, jelentős a költségvetési deficit, és az államadósság is tartósan magas. Különösen igaz ez Lengyelország és Magyarország államadóssága esetében, és Magyarország, Lengyelország és Csehország államháztartási deficitjét tekintve - mondta.

Ezekkel az országokkal ellentétben szerinte Szlovákia és a balti államok az elmúlt években radikálisan lefaragták az országok GDP-jéhez mérten az állami kiadásokat, és ezzel párhuzamosan tudták mérsékelni az adóterheket is.

Az IMF szakértője szerint a nagyobb közép-európai államok számára is csupán a kisebb állam, a közkiadások nagymértékű csökkentése lehet a járható út annak érdekében, hogy gazdasági versenyképességük javuljon.