A vártnál kisebb az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Minden eddigi bejelentésben szereplőnél kisebb hiánnyal zárt tavaly az államháztartás - tudósít az Index. A kormány néhány nap múlva jelenti le az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a tavalyi évre vonatkozó egyenleget, és a jelentésben a GDP 5,5 százalékának megfelelő költségvetési deficitszám szerepel.
Vágólapra másolva!

Január első napjaiban már nyilvánosságra hozta a pénzügyminiszter a 2007. decemberi és így az egész éves költségvetési szaldót. A szaktárca által prognosztizáltnál bő 60 milliárddal jobb utolsó havi egyenleg közzétételekor a PM 5,7 százalékos múlt évi államháztartási hiányt valószínűsített.

Igaz, akkor egy sávot is mondott a miniszter, éspedig a GDP 5,5-5,8 százaléka közé várta a 2007-es egész éves deficitet, de az 5,7 százalékot vállalta a PM pontbecslésként. Az Eurostatnak készülő úgynevezett EDP-jelentésben végül tehát az intervallum alsó szélét jelentő, 5,5 százalékos deficitet tüntet fel a kormányzat - tudta meg az Index.

Végső szám áprilisban

Tudni kell, hogy ez a szám még mindig - elég nagy pontosságú - becslésnek tekinthető, azt a magyar kormány az Eurostat úgynevezett első notifikációjához adja meg. Az Eurostat szakértői ezt követően néhány hét alatt átnézik a jelentést, és ha valamivel nem értenek egyet, azt jelzik magyar kollégáiknak. Az Eurostat április végén teszi közzé az egyeztetések után kialakult számot, ami nagy valószínűséggel nem tér el a most a kormány által lejelentett adathoz képest, vagy ha mégis, az eltérés kicsi lesz.

Ezzel azonban még nincs vége a folyamatnak, szeptemberben a kabinet ismét, a zárszámadáshoz elkészülő kimutatások ismeretében még egyszer lejelenti a 2007-es költségvetési hiányszámot, az Eurostat pedig rá durván 1 hónapra a második notifikációjában újra nyilvánosságra hozza - a többi EU-tagországra vonatkozó államháztartási adatokhoz hasonlóan - a múlt évi, immár véglegesnek tekinthető költségvetési hiányszámunkat.

Több bevétel

A 2007-es deficitcél eredetileg a GDP 6,8 százaléka volt. A tervet aztán lényegében két-háromhavonta hozta lejjebb hol a PM, hol a kormány szépen fokozatosan egészen kerek 6 százalékosra. Az első bejelentés tehát annál is kisebb hiányról szólt, most pedig még alacsonyabb, a GDP 5,5 százalékára rúgó deficitet fog közölni néhány nap múlva hivatalosan is a kormány.

Az eredetileg gondoltnál jóval, durván 325 milliárd forinttal kisebb költségvetési hiány javarészt az -alultervezésnek köszönhetően - felülteljesítő bevételeknek tudható be. A hiány lehetett volna ennél is kisebb, ha a kormány nem költ el mondjuk 60 milliárdot arra, hogy a MÁV hitelt törlesszen az állami finanszírozással - álapította meg az Index munkatársa.