Gyurcsány nem lobbizott az olcsó áramért

Vágólapra másolva!
Teljesen szabályos, hogy a villamos művek egyes fogyasztóknak a saját árverésén kialakultnál alacsonyabb áron adja az áramot - állítja az MVM. A piacfelügyelő hatóságoknak egyelőre nincs hivatalos véleményük az ügyről. Az Index értesülései szerint a kedvezményes áron villamos energiát kapó nagyvállalati körben a miniszterelnök cége is ott van. "A miniszterelnök nem avatkozott és soha nem is avatkozik cégei konkrét ügyeibe, ennek ellenkezőjét állítani hazugság" - közölte a kormányszóvivői iroda reagálásában.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc cége, a Motim Zrt. is tagja annak a nagyvállalati körnek, amely az Index írása szerint olcsóbban jut az áramhoz, mint amennyiért azt a nagykereskedők a Magyar Villamos Művek Zrt. hivatalos aukcióján megvehették. A portál szerint a miniszterelnök tulajdonában álló cég közvetlenül a Miniszterelnöki Hivatalban lobbizott más cégekhez betársulva az olcsóbb áramért. A miniszterelnök kényesen ügyel arra, hogy ezektől az ügyektől távol tartsa magát, ugyanis ha nem így tenne, az befolyással való üzérkedés lenne - hangsúlyozta a kormányszóvivői iroda reagálásában. "Ennek ellenkezőjét állítani rágalmazás. A kormányfő felhatalmazta jogászait, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ilyen állításokkal szemben" - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

"Az ipari fogyasztók ezen csoportja a szakmai szervezet, az IEF (Ipari Energiafogyasztók Fóruma) ajánlására jelentkezett, az IEF kezdeményezte az ügyben az államigazgatás illetékes szerveinél az egyeztetéseket " - mondta Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs osztályának vezetője az [origo] kérdésére, hogy miért pont ezek a cégek kaptak a kedvezményes áramból. Persze, nem álltunk le reklámozni a lehetőséget - fűzi hozzá.

Az aukción kialakultnál alacsonyabb, megawattóránként 61 eurós árról úgy sikerült megalkudni, hogy a cégek vállalták, hogy a rendszerszabályozást segítve - tehát nem az üzemzavari esetekben - alkalmanként bizonyos időre korlátozzák őket. Vagyis a villamosenergia-rendszer biztonságos működésének fenntartása érdekében bizonyos feltételekkel megszakítható az ellátásuk. Ilyen feltételekkel a villamos művek olcsóbban tud szolgáltatni. A cégekkel egyedi szerződések köttettek, de egyenlő feltételekkel.

Az MVM csak jót akar

Tény és való, hogy a régiós árak nagyon fölmentek - mondja Tringer Ágoston. Egyesek azt mondják, hogy ez miattunk van, de ez nem helytálló: tudomásul kell venni, hogy a piacnyitás piaci árakat is hoz - teszi hozzá. A szóvivő szerint egyenesen az a helyzet, hogy idáig az MVM-nek köszönhetően voltak ilyen alacsonyak az árak. Ráadásul forráshiány is jellemző a régióban, néhány nagy erőmű bezárása, és a déli szomszédainknál fellépő energiahiány miatt.

A monopolisztikus helyzetben levő, állami tulajdonú villamosenergia-cég a közlemény szerint minden lehetőt megtett azért, hogy az árak emelkedését mérsékelje. (Ez egyébként önérdeke ellen szól.) Az MVM egyrészt a nemzetközi áraknál 30-40 százalékkal alacsonyabb áron ad el villamos energiát a lakossági és kisfogyasztóknak. Az úgynevezett "óriás aukción", 2007. október 25-én az MVM az aukciós szabályzat szabta keretek között adminisztratív úton megállította a licitálást, és jelentős túljegyzés mellett megawattóránként átlagosan 65 eurón befejezte az aukciót. Ez azt jelenti, hogy az ország fogyasztásának egynegyedét kitevő árammennyiség mintegy 8-10 százalékkal olcsóbban került a kereskedőkhöz és fogyasztókhoz, mint a regionális piaci árszint. A licitáló kereskedők azonban erre még ráteszik a maguk hasznát, és így már korántsem olyan kedvező a kép; az üzleti fogyasztók több tízszázalékos drágulással szembesülhettek január óta.

Nincs vélemény

Megkerestük a Gazdasági Versenyhivatalt is, hogy szerintük nem vet-e föl aggályokat az egyenlő feltételek szempontjából az eset. "Versenyjogi szempontból nincs véleményünk az ügyről" - válaszolták röviden kérdésünkre. A Magyar Energia Hivatalnál egyelőre szintén nincs hivatalos vélemény. Ahhoz, hogy a felügyeleti szerv beavatkozzék, bejelentés kell: egyébként a hivataltól nyilatkozó forrásunk az eddigiek alapján lehetségesnek nevezte, hogy a hivatal foglalkozni fog az üggyel.

Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma Egyesület 2007 novemberében tárgyalássorozatot kezdeményezett a Miniszterelnöki Hivatallal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, a Magyar Energia Hivatallal annak érdekében, hogy az MVM a zsinórfogyasztású, az Egyesület által nevesített és javasolt nagyfogyasztók számára kedvező áron biztosítson villamos energiát. Az MVM Zrt. ezeknek a fogyasztóknak a szabályozó hatósággal egyeztetett átlátható módon biztosította a villamosenergia-szükségletük egy részét. Az MVM közleménye hangsúlyozza, hogy az ilyen szerződéses konstrukciót a hatályos jogszabályok lehetővé teszik.

Áram és infláció

Bár az árampiac januártól elvileg teljesen liberalizált, vagyis nyitott módon működik, számos kritikus vélemény lát napvilágot az ágazattal kapcsolatban. Az egyik leggyakrabban szóvá tett kifogás éppen a Magyar Villamos Művek monopolisztikus pozíciójával kapcsolatos, amely a kritikák szerint a szabad árazás bevezetése mellett indokolatlan dráguláshoz vezethet. Szakmai szervezetek, így a Gazdasági Versenyhivatal számos alkalommal artikulálta meglehetősen határozottan fenntartásait, de korábban úgy tűnt, nem sok következménnyel. Március közepén azonban a miniszterelnök váratlanul akcióba lendült, és Gyurcsány Ferenc utasította Veres János pénzügyminisztert, hogy "tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolása érdekében". Nem lehet tudni, hogy miért éppen most kerül erre sor, de állítólag éppen az ipari fogyasztók tarifaemelkedése által okozott plusz inflációs hatás verte ki a biztosítékot a miniszterelnöknél.