Nyáron indul a Svájci Alap

Vágólapra másolva!
Az idén nyáron megjelennek a Svájci Alap első pályázati kiírásai az ösztöndíjprogram, az infrastruktúra-fejlesztés és a természeti katasztrófák megelőzése témakörökben - mondta Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főosztályvezetője, a Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága vezetője hétfőn az alapról tartott információs napon, Budapesten. Elmondása szerint az év második felében további kiírások várhatók a programban szereplő prioritások mentén.
Vágólapra másolva!

Svájc az Európai Unióval kötött megállapodás alapján a 2004-ben EU-hoz csatlakozott tagországok számára 1 milliárd svájci frank értékben fejlesztési hozzájárulást biztosít, amelyből Magyarország részesedése 130,7 millió svájci frank, azaz mintegy 21,7 milliárd forint.

Szalóki Flórián kiemelte, hogy az alap felhasználása 8 prioritás mentén valósul meg, és a források 40 százalékát a leghátrányosabb helyzetű Észak-Alföld, illetve Észak-Magyarország régióban használják fel.

A támogatási területekről szólva elmondta: a tervek szerint a regionális fejlesztési kezdeményezésekre a periférikus és hátrányos helyzetű régiókban 2,4 milliárd forintot fordítanak, a természeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére 320 millió forint keretet szánnak. Az alapinfrastruktúra javítására, helyreállítására 6-7 jelentősebb projektet várnak a 4,8 milliárd forint kereten belül. A határon átnyúló környezeti kezdeményezések, biodiverzitás és természetvédelem témára 800 millió forintot, a kis- és középvállalakozások üzleti környezetének fejlesztésére 2,32 milliárd forintot kívánnak fordítani. A kis- és középvállalkozások exportjának elősegítésére 480 millió forintot szánnak.

A kutatás-fejlesztés területére elkülönített 1,36 milliárd forintból elsősorban ösztöndíjprogramokat támogat majd az alap. Az egészségügy területére 2,080 milliárd forintot szánnak. A svájci forrásból a civilek támogatására 800 millió forintos NGO-alapot hoznak létre.

A tavaly indult program keretében 5 év áll rendelkezésre a források lekötésére, és 10 év a kifizetésre. Szalóki Flórián elmondta, hogy a források 80 százalékát az első két évben le kívánják kötni, 2012 áprilisáig lehet majd az utolsó projekteket beadni svájci jóváhagyásra.