Gyorsul a feldolgozóipar növekedése

Vágólapra másolva!
A feldolgozóipar gyorsuló ütemű növekedését jelzi, hogy a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke a februárit 1,7 százalékponttal meghaladva 52,5 százalékra nőtt - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) legfrissebb gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

A márciusi növekedés üteme kisebb, mint egy évvel korábban (59,0), és azonos a 2006. év márciusi növekedési ütemmel. Összességében a márciusi érték kisebb teljesítmény-javulást mutat, mint az előző három év azonos időszaki értékeinek 53,6 százalékos átlaga.

Az első negyedéves időszak átlagos, 53,3 százalékos teljesítménye kisebb növekedést jelez, mint az egy évvel korábbi 55,8 százalék, de az előző három év azonos időszakainak 52,3 százalékos átlagát 1 százalékponttal meghaladja.

A gyorsuló ütemű növekedés a márciusi részindexek többségére is jellemző. Jobban nőttek az új megrendelések, mint egy hónappal korábban, az index 2,5 százalékponttal 53,4 százalékra nőtt a februári értékéhez képest.

A rendelésnövekedés hatására 2,4 százalékponttal nagyobb a beszerzési mennyiség (55,0) és 1 százalékponttal a termelési mennyiség index (53,1) értéke. Az előző hónaphoz képest tovább gyorsult a beszerzési árak (69,2) növekedése. Az index nagyobb ütemű árnövekedést jelez, mint az előző év azonos hónapjában (61,8).

Az előző hónaphoz hasonlóan ismét ellentétesen változott a kiszállítások ideje. A februári lassulást követően (48,9) március folyamán javult a feldolgozóipari szállítási átfutási idő (50,4). Így a márciusi kiszállítások alakulása kedvezőbb, mint az előző három év azonos időszakainak 49,3 százalékos átlaga.

A vásárolt készletek (53,2) növekedési üteme gyorsult februárhoz képest (50,7), míg a késztermékkészletek index (48,4) a februári növekedést (51,5) követően márciusra a késztermékkészletek állományának csökkenését jelzi.

Továbbra is növekedést jeleznek a külpiaci mutatók az előző hónaphoz képest. Az export index (56,3) gyorsuló növekedést mutat, az import index (54,1) értéke 0,3 százalékponttal csökkent februárhoz képest.

A februári visszaesést (49,3) követően márciusban ismét növekedést mutat a foglalkoztatási index (50,7) a feldolgozóiparban. Az alkalmazotti létszám márciusi bővülése nagyobb, mint az előző három év azonos hónapjaiban mért értékek átlaga (48,5), és az első negyedévre is növekedés jellemző (50,4), szemben az előző három év azonos időszaki 46,7 százalékos átlagával.

Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul.