Jöhet Európába a hormonkezelt marhahús

Vágólapra másolva!
Közel húszéves vita végére tett pontot a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tegnapi döntésével, amelyben kimondta: az Európai Unió megsértette a világkereskedelem szabályait azzal, hogy nem engedélyezte a növekedési hormonnal kezelt marhák húsának importját az Egyesült Államokból - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A tilalmat még 1989-ben vezette be az EU, amit először 1998-ban ítélt jogsértőnek a WTO azzal, hogy az unió nem tudta bizonyítani azt az állítást, amire hivatkozva megtiltotta az amerikai marhahús bevitelét, mondván: annak fogyasztása rákot okozhat. Újabb tudományos bizonyítékok összegyűjtésére 15 hónapot kapott az EU, s mikor ennek lejárta után sem volt hajlandó feloldani a moratóriumot, a WTO felhatalmazta az Egyesült Államokat és Kanadát évi 127 millió dollár értékű büntetővám kivetésére. Ezzel a százszázalékos vámnak megfelelő összeggel a rokfort sajtot, a dijoni mustárt, a szarvasgombát és még néhány luxusárut sújtottak 1999 óta.

A WTO tegnapi döntésével azt is kimondta, hogy az USA és Kanada is megsértette a szabályokat, amikor az indokoltnál tovább tartotta fenn a szankciókat. A döntés alapján, amit az Egyesült Államok fontos győzelmeként ünnepel, most mind a két fél a másikat sürgeti, hogy kereskedelempolitikájában azonnal hajtsa végre a szükséges változtatásokat.

Az európaiak azonban nemigen hajlanak a WTO határozatának elfogadására, mert továbbra is az egészségre ártalmasnak tartják bizonyos hormonfajtákkal kezelt állatok húsát, márpedig ez az amerikai farmereknek igen fontos volna, hiszen az általuk termelt marhahús 95 százalékát növekedési hormonok segítségével állítják elő - értesült a Napi Gazdaság.