Vizsgálja az EB a Northern Rock-ügyet

Vágólapra másolva!
Átfogó vizsgálatot kezdett az Európai Bizottság a tavaly nemzetközi hitelpiaci zavarok egyik főszereplője, a brit Northern Rock pénzintézet állami támogatásának, szerkezetváltási tervének és államosításának ügyében - jelentette be Neelie Kroes, az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének versenypolitikai felelőse szerdán.  
Vágólapra másolva!

Az ügy fontosságát növeli, hogy precedenst teremthet más uniós bankoknál azóta már megkezdett vagy tervezett hasonló műveletek esetére.

A legnagyobbak közé tartozó (150 milliárd eurós mérlegű) jelzálogkölcsönző tavaly a bankközi likviditási válság miatt volt kénytelen a brit jegybankhoz fordulni átmeneti finanszírozásért. A kiskereskedők körében ez pánikot okozott, mert az ügyfelek ezt úgy értelmezték, hogy a pénzintézetnél lévő betéteik veszélybe kerültek. A Northern Rock fiókjai ellen ezért olyan pénzkivételi roham indult, amilyenre a brit bankrendszerben másfél évszázada nem volt példa.

A brit állam tavaly jelentős mértékű gyorssegéllyel igyekezett stabilizálni a bank helyzetét és a támogatást Brüsszel összhangban állónak találta az uniós szabályokkal és engedélyezte. Azóta London szerkezetváltási tervet készített, és februárban lényegében államosította a pénzintézetet.

Jogos védelem, vagy versenyt sértő protekcionizmus?

Ez utóbbi intézkedések késztették az uniós szerződések betartásán és a piaci verseny tisztaságán is őrködő bizottságot, hogy átható vizsgálatba kezdjen. Elsősorban azt elemzik, nem túlzottak-e a mentési intézkedések a válság súlyához képest, illetve nem zavarják-e meg a szabad versenyt azzal, hogy a Northern Rock-ot más pénzintézeteknél nagyobb előnyökben részesítik.

A vizsgálatot az is indokolja, hogy egyes pénzintézetek - brüsszeli sajtóhírek szerint például dán bankok - bepanaszolták a brit tervet Brüsszelnél.

Hat hónapnál hosszabbra tervezett támogatásnál az EU-tagállamoknak szerkezetváltási tervet kell készíteniük. A szerkezetváltás állami támogatásának az uniós szabályok szerint három feltétele van. Egyfelől hosszú távon állami függés nélkül is életképessé kell tenniük az adott céget, másfelől a támogatás nagyságának a szükséges minimumra kell szorítkoznia, harmadrészt el kell kerülni a verseny torzulását.

Precedens értékű vizsgálat

A Northern Rock esete precedensként szolgálhat más hasonló ügyekhez is - a bizottság majdani döntése ugyanakkor megtámadható lesz, és szintén példaállításhoz vezethet az Európai Bíróságnál.

Vizsgálja az Európai Bizottság például a pénzpiaci nehézségek miatt német bankoknak - az IKB-nak és a Sachsen LB-nek - nyújtott támogatásokat is.

Kroes szerdán azt is jelezte, hogy a bizottság még nem rendelkezik minden információval a Northern Rockra vonatkozó vizsgálat teljes körű lefolytatásához. Brüsszel ezért azt kéri a brit kormánytól, hogy nyújtson kiegészítő tájékoztatást a bankra vonatkozó tervekről.