Vágólapra másolva!
A jövő év tavaszára 2,2 százalékkal, az idei második negyedévre 1,8 százalékkal lehet több a foglalkoztatottak létszáma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat országos felmérése szerint. A munkaügyi kirendeltségek környezetében országosan több, mint 7600 céget kérdeztek meg.
Vágólapra másolva!

Ezek alapján a munkaerő felvételek és elbocsátások különbsége egy év múlva 14 500 többlet foglalkoztatottat jelenthet, egy negyedév múlva az 1,8 százalék pedig 12 000 többlet foglalkoztatottat. Az egyéves előrejelzésben szereplő 2,2 százalékos többlet a válaszolók átlaga, de például a feldolgozóiparban a létszámnövelés elérheti az 5,3 százalékot, a pénzügyi közvetítés, ingatlanok, gazdasági szolgáltatás terén az 5,1 százalékot, a fémalapanyag gyártásban, fémfeldolgozásban az 5 százalékot, a gépiparban a 4,8 százalékot, a bányászatban a 4,2 százalékot.

Ugyanakkor például a villamosenergia-, gáz-, víz szolgáltatásban a várt felvételek és elbocsátások egyenlege 2 százalékos létszámcsökkenést vetít előre. A legnagyobb nettó létszámnövelők a mikrocégek, válaszaik szerint csaknem 15 százalékkal kívánják növelni létszámukat egy év alatt, a kisvállalatok 3,6 százalékkal, a közepes cégek 2 százalékkal. A legnagyobb létszámnövelést, 37 százalékot a nem fém ásványi termékekkel foglalkozó mikrocégek tervezik, illetve ugyanebben a vállalati kategóriában 27,5 százalékot az építőipariak, 22,6 százalékot a fémalapanyag gyártók, fémfeldolgozók. A nagyvállalati kategóriában viszont például az építőipar 14,4 százalékos létszámleépítést feltételez.