Több pénzhez jut az APEH árverésekből

Vágólapra másolva!
Megszűnt a licitálási ügyeskedés az APEH árverésein, így az adóhatóság magasabb árakért tud túladni az eladósodott állampolgároktól származó vagyontárgyain - olvasható a Népszabadságban. Emelték a vételár minimumát, a licitálók pedig anonim módon vehetnek részt az árverésen január óta.
Vágólapra másolva!

Az "árverési cápák" úgy szorítják le az aukción az árakat, hogy azzal korábban sem a rendőrség, sem az APEH nem tudott mit kezdeni. Az erre szakosodott ügyeskedők az árverés előtt megbeszélték a vevőjelöltekkel, hogy ők gondoskodnak a vételár minimalizálásáról "jutalékért" cserébe. Az efféle egyeztetésben pedig a rendőrség sem találhatott kivetnivalót. Most viszont a licitálók minden egyes árveréshez egyedi kódot kapnak, így nem tudják őket megkeresni az árverési cápák. A licitáláshoz a kormányzati ügyfélkapuhoz is regisztrálni kell egy okmányirodában, ezután lehet regisztrálni az APEH rendszerébe. Az ügyfélkapus bejelentkezés biztonsági okból szükséges - mondják az APEH-nél.

Idén az online, anonim rendszer bevezetésével a vételárminimumot is emelték - írja a lap. Korábban az árverésre bocsátott tárgyak vételára jellemzően a kikiáltási árnak mindössze a negyede volt, ugyanis ez volt a törvényileg szabott minimális árszint. Ma azonban az ingóságokat már nem lehet elvinni a becsérték felénél kisebb áron. A tapasztalat ennél is kedvezőbb: a vételár átlagosan a meghirdetett becsérték 71 százaléka. Míg tavaly november végéig ötmilliárd forint volt az árverésre bocsátott cikkek becsértéke (kikáltási ára), ehhez képest csak 712 millió forint (a becsérték 14,2 százaléka) folyt be az államkasszába. Idén az első három hónapban valamivel több mint egymilliárd forint volt a kikiáltott cikkek becsértéke, ebből 252 millió forint, vagyis közel a negyede folyt be. Az online aukcióknál pedig 124 millióból 81 millió forint érkezett be az APEH-hez.