Könnyebb lesz kartellezés miatt perelni

Vágólapra másolva!
Szeptembertől a korábbinál jóval kedvezőbb pozícióba kerülhetnek a kartellezést követő kártérítési perekben a károsultak, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az alperesek jogsértését határozattal megállapította - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az új javaslat azért is kedvező a felperesnek, mert így a bizonyítás terhe a jogsértőre hárul. A változás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a károsultak felperesként lépnek fel az okozott kár megtérítése érdekében - derül ki a versenytörvény módosításáról szóló törvényjavaslatból. Az igazságügyi tárca által készített munkaanyag vélelem felállítását javasolja a jogsértés által okozott ár mértékére vonatkozóan, melyet azonban az alperes ellenbizonyítással megdönthet. Így a versenytársak közötti, az eladási árak közvetlen vagy közvetett meghatározására, a piac felosztására, termelési vagy eladási kvóták meghatározására irányuló versenyt korlátozó megállapodásban részes fél ellen indított polgári jogi perben úgy kell tekinteni, hogy a jogsértés az árat tízszázaléknyi mértékben befolyásolta. Ma még ugyanis problematikus az okozott kár mértékének, valamint az alperesi magatartás és a károsodás közötti okozati összefüggésnek a bizonyítása. Az alapvető nehézség abban áll, hogy a felperesnek bizonyítania kell, hogy kartell hiányában mi lett volna a piaci ár, továbbá azt is, hogy az ártöbbletet nem építette be a saját áraiba, azaz a kárt nem hárította át másra.

A hamarosan a kormány elé kerülő munkaanyag a vélelmet csak a legsúlyosabb jogsértésekre, az úgynevezett kőkemény (hardcore) kartellekre javasolja bevezetni. (A hardcore kartellek azon versenykorlátozó megállapodások és összehangolt magatartások, amelyek célja vagy hatása kizárólag a verseny korlátozása, miközben hatékonysági vagy egyéb társadalmi előnnyel nem járnak; ide sorolható az árrögzítés, a piacfelosztás, a vevők elosztása vagy az összejátszás a versenytárgyaláson.) Ezek a jogsértések ugyanis szinte bizonyosan befolyásolják az árat, így közvetlen hatásuk a törvényi vélelemmel megragadható.

A vélelem miatt a kartellezőknek kellene bizonyítaniuk, hogy a kartell hiányában sem lett volna alacsonyabb az ár. Bizonyításuk feltehetően arra is kiterjed majd, hogy a kartell célja nem az árak emelése vagy az árcsökkenés megelőzése volt. A javasolt szabály azonban nem terjed ki a vevői árkartellekre, valamint nem érinti azon eseteket, mikor a kár nem az érvényesített árakban testesül meg - értesült a Napi Gazdaság.