Változik a közraktári törvény

Vágólapra másolva!
Szigorúbb szakmai feltételek a közraktárak vezetőire, a letett áru értékének meghatározásának eddig hiányzó szabályai, módosított biztosítási feltételek - egyebek mellett ezeket tartalmazza a közraktári törvény módosítása, amelyet a gazdasági és közlekedési miniszter terjesztett a parlament elé.
Vágólapra másolva!

A javaslat módosítja a közraktár vezetőjére vonatkozó feltételeket. Jelenleg elég számára a 3 éves szakmai gyakorlat, a módosítás után 5 éves szakmai és 3 éves vezetői gyakorlatra lesz szüksége a vezetőnek a kinevezéshez.

A közraktári felügyelet a vezetőt eddig is - a jogsértés mértékétől függően - 1 millió forintra bírságolhatta. Ez a lehetőség megmaradt, de kiegészült azzal, hogy a felügyelet - meghatározott napirendi pontok tárgyalására - összehívathatja a közgyűlést. Ha az igazgatóság, vagy a vezérigazgató ezt elmulasztja, akkor a felügyelet a cégbíróságnál törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet.

Új szabályként kerül be a törvénybe a letett áru minőségének és értékének meghatározása. Az indoklás szerint a szabályok az eddigi gyakorlatot rögzítik. Eszerint az áru minőségét a letevőnek kell tanúsítania, viszont az értékét a közraktárral közösen állapítják meg, és belefoglalják a szerződésbe. Eltérő megállapodás hiányában az érték a letevő könyveiben megjelölt összeg, de megállapodhatnak abban is, hogy független szakértőt kérnek fel az áru értékének megállapítására. Az ár azért fontos, mivel az lesz az alapja egy esetleges kártérítési igénynek.

A közraktár fokozott felelősséggel tartozik a nála letett áru megőrzéséért. A módosítás ezt a felelősséget megszünteti a közraktári jegy lejártával. Ezt követően a közraktári jegy birtokosának kockázatára őrzi tovább az árut a közraktár.

Az utóbbi időben előfordult, hogy az árverezéskor derült ki, az árut megtestesítő közraktári jegyet lefoglalta valamely hatóság. A jövőben az árverés kezdeményezőjének be kell mutatnia a közraktári jegyet.

Változik a közraktárak - az árura és a raktárra kiterjedő - biztosítása is. A biztosítás kötelező, de ha a letett árura van már biztosítás, akkor nem kell másikat kötni, elég azt a közraktárra engedményezni. Az indoklás megjegyzi, hogy a folyamatosan 50-80 milliárd forint értékű letett áru biztosítását jelenleg mindössze két biztosító végzi.