Az Esso is beszállt a makói gázprojektbe

Vágólapra másolva!
A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. és magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj és Gázkutató Kft. fejlesztési és kitermelési megállapodást kötött az amerikai Exxon Mobil olajtársasághoz tartozó Esso Exploration International Ltd.-vel. A megállapodás a Falcon makói kitermelési engedélyes területének 75 százalékára vonatkozik. A Falcon 25 millió dollárért vált meg részesedésétől, az Exxon Mobil elsőre 50 millió dollárnyi munkaprogramot vállalt.
Vágólapra másolva!

A meghatározott terület meg nem osztott 33 százaléka a Falconé marad, 67 százaléka az Exxon Mobilé, a területet ezentúl az Exxon Mobil üzemelteti, közölték a Falconnál. Ha a munkaprogram sikeres lesz, és tovább lépnek a következő fázisba, az Exxon Mobil további 50 millió dollárt fizet a Falconnak, és 100 millió dolláros további munkát vállal. Ha az Exxon Mobil nem tartja érdemesnek folytatni a munkát a bevezető fázis után, akkor a részesedése visszaszáll a Falconra. A második értékelési program befejezése után, ha az Exxon Mobil folytatni akarja a munkát a fejlesztési szakaszban, akkor újabb 75 millió dollárt fizet a Falconnak, ellenkező esetben a részesedés szintén visszakerül a Falconhoz. Az Exxon Mobil kikötötte a jogot, hogy a részesedése felét esetleg átadja a Mol Nyrt.-nek.

A Falcon tavaly nyár óta keresett partnert a magyarországi földgázkutatásaihoz, miután a tavalyi első félévben lezárta a munkák első fázisát. A Falcon többek között a Mollal, az ExonMobillal, a Conocóval, a német RWE-vel és más, kisebb cégekkel folytatott megbeszéléseket. A Mol számára még egy igazgatósági helyet is felajánlottak.

A TXM Kft. tavaly májusban kapta meg a magyar hatóságoktól a kitermelési engedélyt. Tavaly befejezték a kutatási területükön nem hagyományos földtani szerkezetben (BCGA) a kutatási módszer megvalósítását, hat kutat fúrtak, meghatározták a gázvagyon-készletet és megépítették a gyűjtővezetékeket. Az egyik legismertebb nemzetközi készletelemző, a Scotia szerint a készlet meghaladhatja az 1500 milliárd köbmétert.

Az engedély kiadása után közölték, hogy kitermelhető olaj- és gázmezőre bukkantak a Magyarcsanád-1 számú kutatókútnál, Endrőd térségében. Az első próba napi 337 hordó könnyűolajat és napi 21 ezer köbméter földgázt adott. A Magyarcsanád-1-nél talált, természetesen folyó endrődi olajzóna új dimenziót ad a munkánknak, mivel a magyarországi feltárási programunk kiterjed az olajra is - mondta akkor a Falcon elnök-vezérigazgatója, Marc A. Bruner. A remények szerint a makói árok elvileg legalább száz évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét.