Kristálycukros adócsalók

Vágólapra másolva!
Egy szlovák behegyzésű gazdasági társaság különböző magyarországi cukorgyáraktól nettó értéken - 0 százalék ÁFA feltüntetésével - vásárolt kristálycukrot azzal a feltétellel, hogy a megvásárolt kristálycukrot külföldre szállítják. A cukor azonban nem hagyta el Magyarországot, hanem a gyanúsítottak által irányított bt-én keresztül már bruttó áron került továbbértékesítésre különböző gazdasági társaságoknak - áll a VPOP közleményében.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-Dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala az APEH közreműködésével az elmúlt napokban négy magyar állampolgár ellen indított büntetőeljárást adócsalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás adatai alapján a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált betéti társaság 2005-2007 között adóbevallást nem nyújtott be, a Magyarországon értékesített kristálycukor utáni általános forgalmi adó fizetési kötelezettségének nem tett eleget.

A nyomozás során több mint 100 pénzügyőr részvételével az ország területén összesen 41 helyszínen tartottak házkutatásokat, a gyanúsítottak lakhelyein, valamint az érintett cégek székhelyein, telephelyein is. Az egyik gyanúsított lakásán kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök, valamint az ügyben érintett egyik telephelyen - a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcson - lefoglaltak összesen 116 200 kg kristálycukrot.

A gyanúsítottak a fiktív ügyleteikkel megközelítőleg 750 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek. Pénzügyi tranzakciók folytán pedig pénzmosás gyanúja is felvetődik közel 1,5 milliárd forinttal kapcsolatban.

Biztosítási intézkedés keretében a vámnyomozók 4 darab nagy értékű személygépkocsit és egy közel 24 millió forint értékű óragyűjteményt foglalt le valamint 10 bankszámlát zároltak. Az őrizetbe vett négy személyt a Győri Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.