Gyorsan drágul Amerikában az élelmiszer

Vágólapra másolva!
Legutóbb tizenhét éve növekedtek olyan gyorsan az élelmiszerárak az Egyesült Államokban, mint most. A drágulás az inflációt is alaposan megdobta.
Vágólapra másolva!

Az amerikai élelmiszerek árai 2007-ben 4 százalékkal emelkedtek, szemben az előző 15 évben tapasztalt évi átlagos 2,5 százalékos növekedéssel - közölte az agrárügyi minisztérium. Az előrejelzés szerint 2008-ban rosszabbodhat a helyzet: 4,5 százalékos növekedés is elképzelhető.

Az egyre dráguló üzemanyagnak és energiának, valamint a magasabb élelmiszeráraknak központi szerepük volt abban, hogy emelkedett a márciusi fogyasztói árindex, az árszínvonal növekedésének a mérőszáma. Az előzetes kormányzati adatok szerint az első negyedévben, éves viszonylatban 4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. Ez a mutató tavaly egész évben 2,8 százalékkal növekedett.

Elemzők szerint az élelmiszerárak növekedésére a szegények olcsóbb termékek vásárlásával és étrendjük leegyszerűsítésével reagálnak. Az amerikai háztartások kiadásainak élelemre eső hányada nemzetközi összehasonlításban a legkisebb, 2006-ban a mutató 7,2 százalék volt.

Ugyanez az adat Lengyelországban 22, Egyiptomban és Vietnamban több mint 40 százalék. Ennek ellenére az áremelkedés szembetűnő: a tojás ára az egy évvel ezelőttihez képest 25 százalékkal emelkedett, a tejtermékek 13, a csirke és a szárnyasok 7 százalékkal drágultak.

A közgazdászok az áremelkedést részben a búza, a kukorica, a tej, továbbá az energia drágulásával és a szállítási költségek növekedésével magyarázzák. Egy másik ok, hogy a gyors kínai és indiai gazdasági növekedés fokozta ezen országok hússzükségletét, aminek nyomán több amerikai termék, köztük a kukorica exportja, amely a gyenge dollár miatt még olcsóbbodott is, rekordot ért el. Ez viszont szűkítette a hazai kínálatot, növelve az árakat.