Megtakarítás csökkenti a Főtáv költségeit

Vágólapra másolva!
A Főtáv Zrt. tavaly ősszel megkezdett hatékonyságjavító programjának eddigi eredményeként már az idén 1,5 milliárd forint költséget takarít meg a társaság, és jövőre ugyanakkora megtakarítással számolnak - tájékoztatta Balog Róbert, a Főtáv szóvivője szerdán az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A megtakarításból az ÖkoPlusz programban - fűtéskorszerűsítésben - résztvevő háztartások alapdíjának 10 százalékos mérséklését finanszírozzák - mondta a szóvivő. Az év elején megnyitott program, amire a pályázatokat április 15-től lehet beadni, eddig 80 ezer háztartás - 780 épület - mutatott érdeklődést, és ez mintegy egymilliárd forint támogatást jelent a távhő alapdíjában. A nyertes pályázók 2008. január elsejéig visszamenőleg megkapják a kedvezményt.

A Főtáv a hatékonyságjavító program keretében már megkezdte a kintlévőségek hatékonyabb kezelését a díjbeszedésnél és a faktorálásnál elért - a korábbinál - jobb kondíciókkal. A beruházásokat a cég külső alvállalkozók helyett saját dolgozóival végezteti el. A társaság optimalizálja a szabad kapacitásokat és a beszerzési folyamatokat. A beszerzések esetében felülvizsgálják a meglévő szerződéseket is. Az erőművi kapacitások lekötését pedig üzemelés-technológiai megoldásokkal csökkentik, ami mérsékli a kapacitások lekötésének költségét.

A Főtáv ezzel nem fejezte be a hatékonyság javítását. A következő időszakban a menedzsment az alternatív fizetési módok bevezetésének lehetőségét vizsgálja. Tervbe vették az üzemegységek összevonását és a távfelügyelet kiépítését, ami a központnak automatikusan jelezné a felmerülő üzemzavart.

A program eddigi egyszeri költségét a szóvivő még nem tudta megmondani. Annyit közölt, hogy az idén a társaság üzleti terve nullszaldóval, vagy néhány százmillió forintos veszteséggel számol az átalakítási program egyszeri költsége miatt. A 2007. évi gazdálkodás az előzetes adatok szerint a terveknek megfelelően alakult. Az előzetes adatok szerint a konszolidált árbevétel mintegy 59 milliárd forint, a nyereség pedig meghaladja a 200 millió forintot.