S&P: fordulat a felzárkózók minősítésében

Vágólapra másolva!
Hamarosan véget érhet az az öt éve tartó folyamat, amelynek során a felzárkózó térségi szuverén adósok felminősítéseinek száma rendre meghaladta a leminősítésekét - áll a Standard & Poor's elemzésében. A jelentés a gyenge helyzetben lévő felzárkózó gazdaságok között említi Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének összeállítása szerint jóllehet a felzárkózó térségi felminősítések száma még mindig meghaladja a leminősítésekét, és több a pozitív kilátással ellátott szuverén adós ebben a csoportban, mint a negatív kilátású, a makrogazdasági számok most már "vegyesek", és "sok adóssztori árnyalttá vált".

Az S&P előrejelzése szerint a ház által adóskockázati osztályzattal ellátott 42 felzárkózó térségi gazdaság közül 27-nek a növekedési üteme fog lassulni 2009-ben 2007-hez képest, és 21-nek az államháztartási egyensúlyi helyzete fog romlani ugyanezen időszakban.

A Standard & Poor's ugyanakkor megerősítette, hogy jóllehet a fejlett ipari térség hitelpiaci viszonyai egyelőre nem fognak visszatérni a korábbi állapotokhoz, a hitelválság hatásai csak korlátozottan szivárognak át a felzárkózó piacokra.

A térségbeli országok devizaadós-kockázati besorolásai

S&P

Fitch

Moody's

Magyarország

BBB+

BBB+

A

Csehország

A

A+

A1

Szlovákia

A

A

A1

Szlovénia

AA

AA

Aa2

Lengyelország

A-

A-

A2

Románia

BBB-

BBB

Baa3

Oroszország

BBB+

BBB+

Baa2

Horvátország

BBB-

BBB-

Baa3

Bulgária

BBB+

BBB

Baa3

Ukrajna

BB-

BB-

B1

Észtország

A

A

A1

Lettország

BBB+

BBB+

A2

Forrás: hitelminősítők

Az S&P szuverén adósosztályzati bizottságnak elnöke, John B. Chambers a jelentésben kiemeli, hogy Brazília, Kína, Malajzia, Peru, Lengyelország, Szlovákia, Trinidad és Tobago, valamint Uruguay szuverén besorolásai pozitív kilátásúak, ugyanakkor Magyarország, Pakisztán, Szerbia, Törökország, Ukrajna és Sri Lanka osztályzataira leminősítést valószínűsítő negatív kilátás érvényes. Chamber szerint ezek a kormányok, jelenlegi besorolási szintjükön, kedvezőtlen helyzetben vannak ahhoz, "igazítsanak a vitorlán, ha változik a szélirány".

A Standard & Poor's a múlt hónap közepén rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra a közepes befektetői "BBB plusz" szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását. Ehhez fűzött indoklásában azt írta: a március 9-ei népszavazás kimenetele megerősítette, hogy "csökken a magyarok étvágya a konszolidációs folyamat továbbvitele iránt", és az akkoriban jelentkezett, "időszerűtlen" 2009-es adócsökkentési elképzelések is ebbe az irányba mutattak.