Tovább szökik az egekbe az olajár

Vágólapra másolva!
Ismét rekordot döntött a nyersolaj ára, az amerikai édes könnyűolaj hordója 114,46 dollárra drágult, míg Londonban a Brent kőolaj szintén rekordot, 112,27 dolláros árat ért el. A piacot most az mozgatja, hogy a Lukoil, a legnagyobb orosz olajcég egyik vezetője szerint az orosz kitermelés tavaly túljutott a zeniten, és belátható időn belül nem is éri el újra azt a szintet.
Vágólapra másolva!

A drágulást erősítette, hogy az Egyesült Államokban lezártak egy naponta 1,2 millió hordó nyersolajat szállító csővezetéket, és bár a transzport újraindult, a vezeték csak alacsony kapacitással működik. Az USA energiaügyi minisztériumának jelentése szerint ráadásul a készletek további csökkenése várható. Az árakat az is emelte, hogy az USA egyik fő ellátójának számító Mexikóban a rossz időre hivatkozva 3 kikötőt is bezártak - írja a BBC. Ugyancsak akadozik az olajellátás Nigériában. Mindezek mellett továbbra is hat a gyenge dollár, és a pénzpiaci gyengélkedés miatti árupiaci vonzerő. Az olajországokat tömörítő OPEC szerint több mint elég olaj van a piacon, és a drágulást nem a kínálati szükősségben kell keresni, sokkal inkább a világgazdaság egyéb problémáiban.

Az orosz kitermelés váratlanul esett az év első felében, ami szintén nem nyugtatta meg a kereskedőket. Az orosz nyersolaj-termelés tavaly tetőzött, és valószínűleg soha nem tér vissza a tavalyi, hozzávetőleg 10 millió hordós napi szintre - mondta a Lukoil egyik vezetője a Financial Timesnak. "A 10 millió hordó körüli tavalyi napi termelési átlag jó eséllyel a legmagasabb, amelyet Oroszország az életemben elért" - nyilatkozta Leonyid Fedun, a Lukoil alelnöke. A Lukoil-vezető szerint Oroszország napi 8,5-9 millió hordós kitermelés fenntartására is csak akkor lesz képes a következő húsz évben, ha az olajcégek milliárdokat fektetnek új mezők feltárásába.

Árak föl, kitermelés le

Korábban Oroszországtól még azt várták, hogy Brazíliával és Azerbajdzsánnal együtt az OPEC-en kívüli források legjelentősebb biztosítója lesz. Ehhez képest az első negyedév legnagyobb negatív meglepetése Oroszország volt a tekintélyes Barclays Capital befektetési ház szerint. Még tovább megy az Energy Watch Group, amely a globális termelés drámai zuhanását jósolja: előrejelzése szerint a tavalyelőtt elért, átlagosan napi 81 millió hordós csúcstermelés után 2020-ban 58 millió, 2030-ban már csak 39 millió hordó lesz a világ napi nyersolajtermelése, ami a jelenlegi kitermelésnek a felét sem éri el.

További emelkedés várható?

"A következő pár napban az olajár alakulását döntően befolyásolja majd az amerikai energiaügyi minisztérium jelentése" - idézi a BBC David Moore-t, az ausztrál jegybank arupiaci stratégáját.

Márpedig a minisztérium jelentése szerint a múlt héten 2,3 millió hordóval csökkent a nyersolaj- és 5,5 millió hordóval a benzintartalék az Egyesült Államokban. (A dízel- és fűtőolaj-tartalék viszont minimálisan nőtt.)

Az amerikai kormányzat által szerdán nyilvánosságra hozott adatok nem találkoztak az elemzők előzetes becslésével: ők a nyersolajtartalék 1,4 millió hordós növekedését várták és a benzin, valamint a dízel- és fűtőolaj esetében mindössze mintegy másfél-másfél millió hordós csökkenést. A múlt hét előtti héten mindhárom tartalék több mint 3 millió hordóval esett.

A benzintartalék vártnál jóval nagyobb esése az olajpiaci árak emelkedésének irányába hathat, amit csak erősíthet egy további szerdai amerikai kormányzati adat: az amerikai finomítói kapacitások kihasználtsága a múlt héten 1,6 százalékponttal 81,4 százalékra esett.