A vártnál gyengébben nőtt a Nokia

Vágólapra másolva!
Növelte nyereségét és árbevételét a finn Nokia az év első negyedében - jóllehet a vártnál kisebb mértékben - annak köszönhetően, hogy a feltörekvő piacokon nőtt az olcsóbb készülékek iránt a kereslet.
Vágólapra másolva!

A világ első számú mobiltelefon gyártója 25 százalékkal 1,2 milliárd euróra növelte adózott eredményét az egy évvel korábbi 980 millióról. Az árbevétel 28 százalékkal 12,6 milliárd euróra emelkedett 9,8 milliárdról, elsősorban az ázsiai, közel-keleti, afrikai és latin-amerikai eladások bővülésének köszönhetően.

Emiatt viszont visszaesett az átlagos készülék-ár, 79 euróra a tavalyi 89-ről, illetve az előző negyedévi 83 euróról. Enyhén zsugorodott a vállalat piaci részesedése, 40 százalékról 39-re. Nokia készülékekből 115 millió darabot adtak el az első negyedben, 27 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A Nokia tavaly 440 millió készüléket adott el, s ezzel 40 százalékot tett ki a piaci részesedése. A vállalat arra számít, hogy az idén világszerte 10 százalékkal növekszik az értékesítés a tavaly becsült 1,14 milliárd darabról.