Adócsalással vádolják a Samsung vezérét

Vágólapra másolva!
A Samsung csoportnál vizsgálódó ügyészek vádat emeltek Lee Kun-hee elnök ellen adócsalás és hatalommal való visszaélés gyanújával. A megvesztegetés nem szerepel a vádpontok között. Ezzel zárult le a három hónapja folytatott vizsgálat, amelynek során az ügyészek kihallgatták Dél-Korea legnagyobb ipari konszernjének vezetőit és az elnök családtagjait is.
Vágólapra másolva!

A legbefolyásosabb dél-koreai vállalatvezetőt, a 66 éves Lee-t kétszer hallgatta ki az ügyészség annak a januári feljelentésnek az alapján, amit a konszern egy korábbi ügyvédje fogalmazott meg a megvesztegetésekről és a korrupciós ügyekről. A vizsgálatok kiterjedtek a családi konszernen belül a családtagok közötti kétes pénzügyi átutalásokra is.

Az ügyészség közleményében hangsúlyozza, hogy Lee-t nem tartóztatják le, mivel az a Samsung irányításában "jelentős zavarokat" okozna. Az elnök pénteken utolsó kihallgatása alkalmából felelősséget vállalt a botrányért, kilátásba helyezte a Samsung irányításának átalakítását és esetleges lemondását.

A botrány hullámokat ver a dél-korai gazdaságban és a társadalomban, amelyben a Samsungnak óriási jelentősége van. A csoport mintegy 60 vállalattal, szerteágazó érdekeltségekkel rendelkezik és a dél-koreai kivitel mintegy egyötödét bonyolítja le.