FED: nő az árnyomás, gyengül a gazdaság

Vágólapra másolva!
Az április 7-éig tartó közel egy hónapban az amerikai jegybank 12 körzetének a többségében jórészt gyengültek a gazdasági feltételek, miközben nőtt az árnyomás az élelmiszerek, az üzemanyagok és nyersanyagok drágulása miatt - közölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról kiadott időszakos jelentésében, az úgynevezett Bézs Könyvben.
Vágólapra másolva!

A 12 Fed-körzet jelentéseit összegző beszámoló szerint a feldolgozók a nyersanyagárak emelkedéséről számoltak be, és ennek a hatását részben ellensúlyozva azt tervezik, hogy emelik értékesítési áraikat.

Az inflációs nyomás erősödésének a további jeleként értékelte a Fed azt is, hogy bár összességében gyenge a munkaerőpiac, több jelentés a bérek emelkedéséről szól. A jelentés rámutatott arra, hogy több körzet az idegenforgalom élénküléséről számolt be. Ez a dollár gyengülésének a következménye, aminek a hatására olcsóbbá vált az amerikai vakáció. A Fed-jelentés szerint országszerte továbbra is lanyha a lakóingatlan-piac és az ezzel összefüggő építőipari tevékenység.

A Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor április 30-án dönt az irányadó kamatról, amit március 18-án 75 bázisponttal 2,25 százalékra csökkentett.

A jelentés ismertetése előtt a technológiai papírokból álló Nasdaq Composite index 51 pont, a 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 184 pont nyereségen állt. Mintegy 20 perccel később a Nasdaq 48 pont, a DJIA 162 pont emelkedést mutatott. Az euró 1,5954 dollárról 1,5946 dollárra gyengült.