Megegyezik a szlovák és magyar fizetés

Vágólapra másolva!
A magyarországi bruttó átlagfizetés 30 százalékkal alacsonyabb a csehországinál, és megegyezik a szlovákiai bérekkel - derül ki a három ország jövedelmeit figyelő Merces állás- és bérinformációs portál adataiból. A Merces felmérése alapján Magyarországon a legrosszabbul Békés megyében, míg a legjobban Budapesten fizetnek - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Magyarországon és Szlovákiában ugyanazért a munkáért ugyanakkora fizetést kap a munkavállaló, míg Csehországban átlagosan 30 százalékkal magasabbat. A kedvezőbb adószabályok miatt Csehországban és Szlovákiában is magasabb a munkavállalók nettó jövedelme, mint Magyarországon. A magyar munkavállalók ugyanis bruttó bérüknek átlagosan 57, míg Csehországban - fizetéstől függően - hozzávetőleg 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza. Így a nettót tekintve Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet a munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

Hasonlóságokat is talált a Merces. Mindhárom államnál az országon belül a legrosszabbul és legjobban fizetett területek közötti eltérés elérheti az 50 százalékot is; a legmagasabb fizetéseket a fővárosokban lehet kapni. A prágaiak bruttó átlagfizetése (7,95 forintos koronaárfolyamon átszámítva) 287 ezer forint, a budapestieké, valamint a Pozsonyban és környékén dolgozóké 230-230 ezer forint körüli. A legkevesebbet Karlovy Varyban (Csehország), Eperjesen (Szlovákia), Magyarországon pedig Békés megyében keresnek a munkavállalók.

Az összehasonlítás nem reprezentatív minta, hanem a Merces bérinformációs portálon bejelentkezett több tízezer munkavállaló és leendő munkáltató adatközlései alapján készült. Emiatt azok adatai nem szerepelnek benne, akik nem az interneten keresnek munkát - írja a Napi Gazdaság.