Hétfőtől nem igazoltatnak a postások

Vágólapra másolva!
 A Magyar Posta hétfőtől az adatvédelmi biztos kérésére felfüggeszti az április elsején bevezetett adategyeztetést, vagyis nem kell a személyi igazolvány számát ráírni a sárga csekkekre a befizetéseknél - közölte csütörtökön Tomecskó Tamás, a társaság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A társaság keresi azt a megoldást, amely megfelel az adatvédelmi előírásoknak, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény rendelkezéseinek, ugyanakkor az ügyfeleknek kényelmessé teszi a csekkek befizetését. A megoldás keresésében a Magyar Posta a jogalkotó segítségét is kéri.

Addig is, az ügyfeleknek hétfőtől nem kell azokra a csekkekre ráírniuk személyi igazolványuk számát, amelyeken az 1000 eurónak megfelelő forintösszegnél kevesebb pénzt akarnak átutalni. A Magyar Posta az új szabályozás tartalmáról és megjelenésének időpontjáról tájékoztatni fogja az ügyfeleket.

Tomecskó Tamás emlékeztetett arra, hogy az 1000 euró feletti befizetéseknél annyival bonyolultabb lesz a postai befizetési eljárás, hogy a sárga csekkre az igazolvány számot ugyan nem kell ráírni, ám a befizetők a postai alkalmazottaknak bemutatott személyi okmányokkal - személyi igazolvánnyal, útlevéllel, vagy járművezetői jogosítvánnyal - kell igazolniuk a befizetés jogosultságát.

Az április elsején bevezetett intézkedés alól kivételt az jelentett, ha államigazgatási szervnek küldték a csekket vagy olyan szolgáltatónak, amely már azonosította az ügyfelét, mert ilyenkor a csekken már szerepel azonosító kód - tette hozzá Tomecskó Tamás.

Hozzátette: a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem részeként az Európai Unió rendeletet alkotott a pénzforgalmi tranzakciókhoz, például csekkbefizetéshez kapcsolódó befizetői adatok kezeléséről.

A rendelet alkalmazását megkönnyítő magyar törvény 2007. november 28-án jelent meg, és 2007 december 15-én lépett hatályba, ám mivel a Magyar Postának idő kellett arra, hogy a forgalomban lévő több millió sárga csekk kifusson és az újakat legyártsák, 2008 április 1-jéig átmeneti időszakot engedélyezett a jogszabály annak alkalmazására.

A Magyar Posta évente több mint 280 millió csekket vesz át, az ezeken befizetett összeg meghaladja a 3000 milliárd forintot.