Oroszország elengedi Líbia milliárdos adósságát

Vágólapra másolva!
Oroszország elengedte Líbia 4 milliárd dollárt meghaladó, még a szovjet időkből öröklött adósságát az orosz vállalatoknak adott több milliárd dolláros üzleti szerződések fejében - jelentette be az orosz pénzügyminiszter csütörtökön Tripoliban.
Vágólapra másolva!

Alekszej Kudrin a nyélbe ütött szerződések részleteiről nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy a most leírt adósság kizárólag hadiipari szállításokhoz kapcsolódott. "A teljes adósságállomány 4,6 milliárd dollár volt, de a tárgyalások során az összeg 4,5 milliárd dollárra csökkent a különböző banki kötelezettségek miatt" - mondta. Az orosz pénzügyminiszter Vlagyimir Putyin elnök kíséretében tartózkodik a líbiai fővárosban. Az orosz államfő üzletemberekből álló népes küldöttség élén szerdán érkezett 24 órás látogatásra Tripoliba, ahol orosz médiaértesülések szerint egyebek mellett fegyvereladásokról, gáz- és olajipari beruházásokról tárgyalt.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Putyin és Kadhafi jelenlétében csütörtökön kereskedelmi, gazdasági és pénzügyi megállapodások sorozatát, valamint "néhány" haditechnikai szerződést írtak alá.

Megállapodás született az orosz Gazprom energiakonszern és a líbiai nemzeti kőolaj- és gázipari vállalat közötti együttműködésről, és a két ország 2 milliárd euró értékben szerződést kötött a Szirt és Bengázi közötti, 500 kilométeres vasútvonal négy év alatt történő megépítéséről. "Ez a vasútvonal gyakorlatilag összeköttetést létesít Egyiptom és Tunézia között" - méltatta a szerződést Vlagyimir Jakunyin, az orosz államvasutak elnöke. Orosz tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az aláírásra előkészített szerződések összértéke mintegy 10 milliárd dollárra rúg.

Az első, szerda esti megbeszéléseken Kadhafi Oroszország támogatását kérte a líbiai atomenergiai programhoz, míg az orosz fél a szorosabb gáz- és olajipari együttműködés lehetőségeiről érdeklődött - közölte Mohamed Abder-Rahmán líbiai külügyminiszter.

Az orosz Gazprom és Tafneft már eddig is hat földgáz- és olajlelőhelyet aknáz ki az Afrika legnagyobb olajkészletével rendelkező országban. A Gazprom múlt héten jelentette be, hogy az olasz Eni céggel közös gázberuházásra készül Líbiában. Az orosz Stroitransgaz pedig egy gázvezeték-hálózat megépítésére pályázik Líbia földközi-tengeri partvidékén.