Már nem Abramovics a leggazdagabb orosz

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollár többé már nem elég ahhoz, hogy gazdája a leggazdagabb oroszok Forbes által összeállított listájára kerüljön. A 100 leggazdagabb orosz éves listáján többnyire azok szerepelnek az élen, akik a fémiparban építették föl vagyonukat.
Vágólapra másolva!

A sor Oleg Gyeripaszka nevével kezdődik, aki a Ruszal alumíniumgyártó vállalat irányítója, emellett jókora infrastrukturális, energetikai és pénzügyi tulajdonnal is bír. Vagyonát 28,6 milliárd dollárra becsülik, ami 11,8 milliárd dollárral haladja meg a tavalyit.

Gyeripaszka Roman Abramovics Chelsea-tulajdonost váltotta a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, aki rögvest a harmadik helyig csúszott vissza, 24,3 milliárd dolláros vagyonnal.

A második leggazdagabb orosz Alexei Mordasov, aki a legnagyobb orosz acélgyártó vállalat, a Severstal többségi tulajdonosa. A legnagyobb gyarapodást is ő könyvelhette el, egy év alatt 12,4 milliárd dollárt gazdagodva 24,5 milliárd dollárra duplázta vagyonát.

A negyedik helyen Vladimir Liszin végzett 23,9 milliárd dollárral, aki a Novolipetsk Steel acélgyár tulajdonosa.

A 100 leggazdagabb orosz összesített vagyona 522 milliárd dollár a Forbes szerint, ami a négy évvel ezelőttinek közel négyszerese. Egy év alatt 50 új milliárdos jelent meg a világ legnagyobb országában, és most már 110-en vannak. Idén 1,1 milliárd dollár kellett a listára kerüléshez. A Jukosz csődjével, és az energiaszektorban egyre növekvő állami befolyás révén most leginkább a kohászati, a pénzügyi és az ingatlan ágazat képviselői állnak a lista előkelőbb pozícióiban.