Internetre kerül a Magyar Közlöny is

Vágólapra másolva!
A Cégközlöny után hamarosan az internetre kerülhet a Magyar Közlöny is, ha elfogadja az országgyűlés az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosítását. Igaz, most is megjelennek elektronikusan a jogszabályok, mégis a papír alapú változat tekinthető közhitelesnek. Ezen változtatna most a kormány.
Vágólapra másolva!

A jogállamiság alapkövetelménye, hogy a jogszabályok szövegét bárki megismerhesse. Ez alapvetően kétféle módon valósítható meg. Az egyik, a hagyományos papír alapú közzététel, míg a másik a modernebbnek tekinthető elektronikus megjelentetés. Szóba jöhet ezen felül a két módszer valamilyen kombinációja is. A jelenlegi szabályozás a papír alapú kiadást tekinti közhitelesnek, azzal azonban, hogy tájékoztató jelleggel elrendeli a hivatalos lapok elektronikus közzétételét is.

A Miniszterelnöki Hivatal által készített javaslat szerint a kettősségének fenntartása mellett a jövőben az elektronikus változatot tenné hitelessé, mivel az elektronikus szöveg könnyebben és gyorsabban hozzáférhető, a terjesztés nem időigényes. A digitalizált közlönyhöz munkaidőn kívül is hozzá lehet férni.

Fontos szempont továbbá, hogy az internet-hozzáférések száma nagyságrendileg magasabb, mint a hivatalos lapokat terjesztő újságárusok és a közlönyboltok száma. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az elektronikus változat biztonságosabbnak is tekinthető a minősített elektronikus aláírás és a minősített időbélyegző miatt. Így bárki ellenőrizheti, hogy a közlönyt hivatalosan jóváhagyták - derül ki a javaslat indokolásából.

Egységes hivatalos lap

A digitális Magyar Közlöny a kormányzati portálon fog megjelenni. Ennek az úgynevezett oldalhű másolatát megküldik majd a közjogi méltóságoknak és a legfontosabb közkönyvtáraknak is. Tekintettel azonban arra, hogy sokan még mindig nem rendelkeznek internettel, egyaránt biztosítja a tervezet a papír alapú és digitális terjesztést.

A Magyar Közlöny ezzel egyidejűleg egységes hivatalos lappá válik, a Hivatalos Értesítő után ugyanis beleolvasztják a Határozatok Tárát is, és a közlönyben jelennek majd meg az eddig csak a szűk közönséghez eljutó tárcalapokban közzétett közleményeket is.

A tárcák kiadványai megmaradnak

Az, hogy a Magyar Közlönyt egységes hivatalos lappá nyilvánítják, nem jelenti a tárcalapok egyidejű megszüntetését. Ezekben ugyanis számos olyan hivatalos közlemény jelenik meg, amely csak az adott ágazat iránt érdeklődők számára jelent fontos információt.

A minisztériumok, az önálló államigazgatási szervek és a kormányhivatalok ugyanakkor a jövőben szervenként legfeljebb egy önálló hivatalos lapot jelentethetnek majd meg. Ez azt jelenti, hogy a miniszteri irányítása alatt álló szervezetek saját kiadványt nem jelentethetnek meg, közleményeiket az őket felügyelő tárca hivatalos lapjában lehet nyilvánosságra hozni. A Közbeszerzési Értesítő, a Cégközlöny és a Magyar Szabadalmi Hivatal azonban megmarad és a törvénymódosítás azt is megengedi, hogy az ügyészség saját lapot jelentessen meg a jövőben.

A tervezet a tárcalapok elektronikus kiadásának a lehetőségét minden esetben, papíralapú kiadását pedig érzékelhető piaci igény esetén továbbra is fenntartja - olvasható a szakmai előterjesztésben.

A közlönykiadó ingyen átadja az adatbázisát

A törvénymódosítás elfogadása esetén a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. köteles lesz a hivatalos lapokkal és a hivatalos jogszabálygyűjteményekkel összefüggő adatbázisainak felhasználói jogait a Miniszterelnöki Hivatalnak ingyenesen átadni. Ezzel megszüntetnék azt az alkotmányosssági szempontból kifogásolható helyzetet, hogy a jogszabályok hiteles szövegével való rendelkezés ne állami szerv kezében legyen.