Helyreállhat idén az agrártermelés

Vágólapra másolva!
Ebben az évben a mezőgazdasági termelés 10-15 százalékos bővülésére számítanak az elemzők, miközben az ágazati hozzáadott érték ennél is nagyobb mértékben, mintegy 15-20 százalékkal nőhet.
Vágólapra másolva!

Mindez kedden Budapesten hangzott el a Kopint-Tárki Zrt. és az Agrár Európa Tanácsadó Kft. közös sajtótájékoztatóján, ahol az Agrármonitor elnevezésű elemző kiadvány első számát mutatták be az újságíróknak. Ebben a kiadványban az agrárium helyzetét és kilátásait tekintik át a kutatók háromhavonta.

Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója szerint az idei mezőgazdasági termelésemelkedés nem jelent majd mást, minthogy a mezőgazdaság teljesítménye visszaáll a 2006-os szintre. Ez azért következhet be, mert a múlt évben az ágazat teljesítménye 14 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél.

A mezőgazdasági termelői árak 2005-ig alig haladták meg a 2000-es év szintjét, ám 2006-ban már 10,6 százalékkal, 2007-ben pedig 22,2 százalékkal nőttek. Az árnövekedés az elemzők szerint elsősorban a növényi termékek drágulásából adódott.

Például: 2007 és 2008 februárja között a gabona ára 77 százalékkal, az olajos magvaké pedig 57 százalékkal nőtt. Az állati termékek közül csak a tej 38 százalékkal, a vágóbaromfi pedig 21 százalékkal drágult a megfigyelt egy éves időszakban.

Szabó Márton úgy vélte, hogy a korábbi alacsony élelmiszerárakat el kell felejteni, mivel az élelmiszerek drágulása mögött világtendencia van. A drágulás okai között említette a fejlődő országok megnövekedett keresletét, a bioüzemanyagok előtérbe kerülését, valamint a klímaváltozás már érezhető hatásait. Az élelmiszer-infláció Magyarországon 2005-ben még csak 2,5 százalék volt, ám egyre gyorsuló tendenciájú, 2006-ban az élelmiszerek már 7,7 százalékkal, 2007-ben pedig 11,5 százalékkal voltak drágábbak, mint az előző évben.

Az idei évre az elemzők az első hat hónapban 10 százalék feletti élelmiszer drágulásra számítanak, míg az év második felében az áremelkedés mértéke szerintük 6,5 százalék körül mozog majd. Összességében Magyarországon az élelmiszerek ebben az évben várhatóan 9,5 százalékkal lesznek drágábbak, mint az előző évben.

A kutatók azt prognosztizálják, hogy az előző évi mezőgazdasági exportteljesítményt az ágazat nem tudja majd megismételni. Tavaly a mezőgazdasági export értéke meghaladta a 4 milliárd eurót, miközben az import 2,5 milliárd eurót tett ki. Az ágazat pozitív egyenlege elérte az 1,6 milliárd eurót.

Az elemzők úgy látják, hogy az idén a mezőgazdasági egyenleg pozitívuma a felére csökken, mivel a gabonaexport várhatóan a jobb termés ellenére is visszaesik. Ennek oka, hogy az elmúlt évben gyengébb volt a gabonatermés, és a múlt évi termésből az idei gabonakivitel kisebb lesz az előző évinél.