Válságban a hazai baromfiipar

Vágólapra másolva!
A takarmány- és energiaárak ugrásszerű növekedése miatt mintegy 30-35 százalékos többletköltséget kellett elkönyvelniük a baromfiipari szereplőknek - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az áremelkedésből legfeljebb 12-14 százalékot tudnak a vállalkozások a kereskedőkre és a fogyasztókra hárítani, ezért azonnali segítségre lenne szükségünk - jelentette ki egy hétfői szakkonferencián Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke.

Az egész uniós baromfiipar hasonló cipőben jár, mivel a világpiacinál szigorúbb előírások miatt kevésbé versenyképes a brazil és az ázsiai termékekkel. Mára az unió baromfiexportja ugyanúgy 800 ezer tonna évente, mint az importja, és félő, hogy rövidesen nettó importőr lesz. Jövőre 12-13 százalékos élelmiszerár-emelkedéssel számol az agrártárca, a legnagyobb mértékben várhatóan a baromfiipari termékek drágulnak. A lakosság 50-60 százalékát érzékenyen érinti az áremelkedés - támasztotta alá a terméktanács összegzését Dörnyei Ottília, a GfK Hungária Piackutató Intézet cégvezetője.

Összességében idén az ágazatnak mintegy 10-12 milliárd forint támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a problémát, mivel piaci eszközökkel ez szinte lehetetlen. Amint Gráf József földművelésügyi miniszter elmondta: az uniós szabályok engedte keretek között a tárca támogatja a szektort, és rendszeresen egyeztetnek az érdekképviseletekkel. A múlt év óta 14 intézkedéssel segítették a baromfi- és sertéságazatot: az állatjóléti, állat-egészségügyi és egyéb támogatások összege elérte a 14-15 milliárd forintot; ebből az idén 6,7 milliárd jut a baromfitenyésztőknek - értesült a Napi Gazdaság.