Hazánk tőkeexportja hosszútávon nőhet

Vágólapra másolva!
Amíg a következő években a magyarországi cégek külföldre irányuló tőkeexportjában nominálisan visszaesés lesz megfigyelhető, hosszabb távon egyre több cég, egyre nagyobb volumennel dönt majd a külföldi befektetések mellett - mondta Rétfalvi György, az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatója, a Develor Tanácsadó Zrt. által szervezett "Magyar Multik" konferencián szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A szakértő hangsúlyozta, hogy Magyarországon a tőkeexport 80 százalékát mintegy 10 nagy magyar cég adja (az összes tőkét exportáló cégek száma eléri a hét ezret), 10-15 év múlva elképzelhető, hogy a teljes volumen 80 százalékát, a cégek 20 százaléka adja majd.

A várható kezdeti nominális visszaesést, annak tulajdonítja Rétfalvi György, hogy a nagy magyar cégek jórészt kihasználták a nagy volumenű beruházási lehetőségeiket külföldön. Ugyanakkor úgy véli, hogy a beruházások összvolumene emelkedni fog a tőkeexpanzióban résztvevő cégek számának növekedésével.

A teljes tőkeexport volumene 1995 óta 9,6 milliárd euró volt, tavaly az első háromnegyed évben ez a szám 1,2 milliárd euró volt - tette hozzá.

A magyarországi cégek elsődleges célországai az elmúlt években Szlovákia (32 százalék), illetve Hollandia (19 százalék) voltak, a legnagyobb arányban a pénzügyi tevékenységgel (33 százalék), kőolaj feldolgozással (29 százalék) és kereskedelemmel, illetve javítással (15 százalék) léptek be a külföldi piacokra a cégek.

Rétfalvi György kifejtette, hogy a magyar cégek elsősorban a versenyképesség növelése és az új piacok megszerzése miatt lépnek külföldi piacokra, a sikert a piac és a nyelv ismerete, a megfelelő menedzsment és a kockázatvállalási képesség hozhatja meg.