A diákhiteleket is elérte a válság

Vágólapra másolva!
Az USA jelzálogpiacáról kiinduló, a világ nagy részét érintő hitelválság a lakásvásárlók után mára elérte a diákhitelezésre - azon belül a szövetségi forrásokra is - támaszkodó amerikai felsőoktatási rendszer résztvevőit is. A piac szereplői vagy kormányzati beavatkozásban bíznak, vagy a kivonulást választják - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ijesztő számokat tett közzé idei első negyedéves jelentésében az SLM Corp., vagyis a Sallie Mae: az USA legnagyobb diákhitelezője 103,8 millió dollár nettó veszteséggel zárt, szemben az egy évvel korábbi 116,2 millió dollár nyereséggel. A Sallie Mae jelentését elsősorban nem azért ítélték ijesztőnek az elemzők, mert a társaság ezzel zsinórban a harmadik veszteséges negyedévét zárta, hanem azért, mert egy egész diákhitel-szektor megingását tükrözi.

A felsőoktatási tanulmányok finanszírozása az Egyesült Államokban a diákhiteleken nyugszik, azok nélkül kevesen engedhetnék meg maguknak a dollártízezrekre rúgó éves költségeket. Az egész rendszerben jelentős szerepet játszik a szövetségi költségvetés, de persze akadnak teljesen privát diákhitelek is: azok kamata elérheti a 20 százalékot, és egyre többen csak ezekhez juthatnak hozzá: a tavaly felvett diákhiteleknek már a 24 százaléka ilyen volt, szemben az egy évtizeddel korábbi 6 százalékkal.

A pénzintézetek a válság miatt csak drágább forrásokhoz jutnak. A Sallie Mae egyelőre azzal próbál javítani helyzetén, hogy nem nyújt további úgynevezett szövetségi konszolidált hiteleket (ez a különféle diákhitelek egybevonását teszi lehetővé), mások viszont az egész piacról kivonulnak. Az elmúlt hónapokban 55 pénzintézet szüntette be új diákhitelek folyósítását. Ezzel párhuzamosan természetesen romló feltételekkel kell számolni a szövetségi támogatás nélküli privát diákhitelek piacán is - a Bank of America ezt felmérve jelentette be a múlt héten, hogy kiszáll innen. Az USA oktatási minisztériuma szerint egyelőre így sem kell aggódni, mondván, a diákhitelprogramban több mint kétezer pénzintézet vesz részt - olvasható a Napi Gazdaságban.