Oroszország vendégmunkásokat vár

Vágólapra másolva!
Az orosz energiaipar vállalatai a következő években 100 milliárd dollárt akarnak befektetni az ágazat modernizálásába, ám számításaikat keresztülhúzhatja az egyre jelentősebb munkaerőhiány - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elektromos hálózatot működtető monopólium, az Egyesített Energiarendszer egyre tágabb körben vadászik képzett mérnökökre. Kezdetben csak a szovjet utódállamokból csábított el szakembereket, míg mostanában Kínából, Törökországból, Iránból, sőt az Európai Unióból hoz megfelelő alkalmazottakat. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint kifejezetten aggasztó a helyzetük, mivel számos nagy projektet indítottak egyszerre, anélkül, hogy meglett volna az ehhez szükséges munkaerő-állományuk.

A szovjet érából örökölt oktatási rendszer egyes elemei igen magas szintű képzést adnak, de a jelenlegi tömeges igény kielégítésére képtelenek. Ráadásul hiányzik az országból a szakemberek egy generációja, azoké, akik a 90-es évek elején végeztek, és elmenekültek az akkor éppen a politikai-gazdasági-szociális mocsárba süllyedő országból. Egymillió orosz ment külföldre dolgozni, és hiába érkezett a helyükre ötmillió legális és tízmillió illegális vendégmunkás, a képzettségük nem összehasonlítható.

Az oroszok a munka termelékenységét is emelni akarják: az orosz vállalatok hatékonysága ugyanis mindössze 12-15 százaléka a fejlett országokban működő versenytársaik szintjének, ezért a kormány illetékes tisztviselői úgy vélik, hogy a termelékenység jelentős javítása nyomán lenne elegendő munkaerő Oroszországban. .