Csődbement a százéves szőnyeggyár

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megmenteni az egyik legnagyobb múltú, közel százéves hazai szőnyeggyártó céget - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Sotex Soproni Szőnyeggyártó Kft.-nél a közelmúltban leállították a termelést, a még megmaradt hatvanhárom dolgozónak pedig felmondtak. Az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy például befektetők bevonásával megmentsék a patinás üzemet - mondta Járfás Zoltán ügyvezető igazgató, a Kisalföldnek -, ám nem jártak sikerrel. A cég a piaci gondok miatt, illetve finanszírozási források híján nem tud tovább termelni, de nem szűnik meg, az ingatlanokat bérbe adják.

A dolgozókat maradéktalanul kifizették - tette hozzá Járfás -, a gépeket pedig Törökországban és Kínában értékesítik. Az 1910-ben alapított vállalatnál (a lakótelepek építésének idején élte fénykorát) a hetvenes években több mint ezerkétszázan dolgoztak. Az elsősorban tűzött padlószőnyegeket előállító üzem termelése már a kilencvenes évek elején jelentősen visszaesett, 1995-re pedig kritikus pénzügyi helyzetbe kerültek és csődöt jelentettek.

A soproni szőnyeggyárat akkor megvásárolta a Graboplast, de a céget nekik sem sikerült talpra állítani - elsősorban a távol-keleti konkurencia miatt -, ezért 2004-ben túladtak rajta. Egy évre rá a soproni cég beolvadt a DEF 2004 Szolgáltató és Vagyonkezelő Kft.-be és Sotex Soproni Szőnyeggyártó Kft.-ként folytatta tevékenységét. Jóllehet ezt követően még megpróbálkoztak az ingatlanok bérbe adásával, létszámcsökkentéssel, valamint a termékszerkezet módosításával is, mára egyértelművé vált, hogy a Sotexnél nincs jövője a szőnyeggyártásnak - olvasható a Napi Gazdaságban.