unegyed

Milliárdos üzlettel hasít a veresegyházi GE

2008.05.01. 23:56

A világ egyik legnagyobb vállalata, a General Electric főleg a magyarországi gyárában készíti el azokat a gázturbinák, amelyeket orosz erőművek rendeltek meg 120 millió dollár, vagyis közel 20 milliárd forint értékben. A legnagyobb Magyarországon tevékenykedő amerikai befektetőnél, egyben a harmadik legnagyobb exportőrnél idén 12 ilyen egységet szerelnek össze, míg jövőre a terv szerint már 40 százalékkal többet.

A berendezéseket a GE Energy szereli össze és teszteli le a cég veresegyházi üzemében. A Magyarországon készülő turbinákat olyan gáztüzelésű erőművekbe szerelik be, amelyek a villamos energia mellett távhőt is termelnek lakossági fűtési célra. A General Electric 8 csomagot gyárt le a megrendelés értelmében, amelyeket különböző oroszországi helyszíneken szerelnek majd be az erőművekbe. Ebből hatot a Veresegyházi gyárból, a másik kettőt a houstoni üzemből szállítják.

A Magyarországon összeszerelt gázturbina-generátort egy repülőgép-hajtómű átalakításával hoztak létre. A veresegyházán készülő gépek októberben érkeznek majd Voronyezsbe, Asztrahányba pedig januárban. A kurszki fejlesztéssel is nő az áramtermelő kapacitás, és csökken az üvegházgáz-emisszió; ide is év végén érkezik a berendezés, miután az ország egyik legelavultabb hőkazánját bezárják. Hasonló a helyzet a kalugai és livnyi fejlesztésekkel is, bár ide a GE houstoni gyártóegységéből szállítják majd le a kombinált hő- és áramtermelő rendszereket, várhatóan idén nyáron.

A régi-új piac

Az orosz piacban nagy tartalékok vannak. Az orosz energiakereslet a következő időszakban évente várhatóan 1 százalékkal növekszik, ez pedig fókuszba helyezi a térség most még meglehetősen pazarló energiafelhasználását.

A hatékonyság növelése az egyik legfontosabb mai cél az energia világában, márpedig az orosz erőművek meglehetősen elmaradottak. Ezért mostanában számos orosz erőmű igyekszik javítani hatékonyságán és megbízhatóságán - és erre most már pénz is van a világ legnagyobb országában. Az öt orosz távő- és villamosenergia-termelő vállalat a rendszer a hatékonyságjavítás és a kapacitásnövelés céljával vásárolja meg a gépeket.

Sugárhajtóműtől a pénzügyi szolgáltatásig

Az egyesült államokbeli székhelyű GE cégcsoport kiterjedt tevékenységet folytat, a sugárhajtóművektől az áramfejlesztésig, a pénzügyi szolgáltatásoktól a műanyagokig, és az egészségügyi képalkotástól a hír- és információközlésig számos területen van jelen, és világszerte 300 ezer embernek ad munkát. A GE 1989 óta működik Magyarországon, mára a cég mind a hat fő üzletága aktív hazánkban.

A magyarországi tevékenységet három fő szervezet fogja össze. A 12 500 alkalmazottat foglalkoztató GE Hungary Zrt. árbevétele 2006-ban 633 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. A GE Money tulajdonában levő Budapest Bank Nyrt. önálló jogi személy, több mint 2900 alkalmazottat foglalkoztat. A 400 munkatársat foglalkoztató ZENON Europe Kft. a GE Water & Process Technologies leányvállalata. Emellett a GE 40 százalékos tulajdonosa a Genpact Hungary Kft.-t üzemeltető Genpact globális cégnek, amely 600 munkatársat foglalkoztat Budapesten.

Forrás: MTI

A GE Energy (akkori nevén Power Systems) zöldmezős beruházását 2001-ben avatták fel Veresegyházon. A befektetés eddigi értéke 130 millió dollár, az alkalmazottak száma meghaladja a 800-at. A teljesen digitalizált veresegyházi gyártó és szolgáltató üzem a GE számára egyfajta globális összeszerelő és tesztelő központ a turbinák és a gázmotorok tekintetében. Ezek mellett alkatrészek is készülnek itt, de a gyár szolgáltatási részlege globális beszerzést és disztribúciót is végez.

A GE Energy veresegyházi gyárában 3 gyártó-, illetve összeszerelő részleg működik: az egyik részleg nagy teljesítményű gázturbinákhoz gyárt alkatrészeket; a másik részleg kisebb gázmotorok, valamint a repülőgép hajtóműből származó gázturbinák összeszerelését és tesztelését végzi; a harmadik részleg alkatrészek javítását végzi. A vállalat egyelőre nem készül magyarországi kapacitásbővítésre.

Igazi nagyvad

A GE Energy az energetikai technológiai piac egyik legkomolyabb szereplője, amelynek 2007-es forgalma elérte a 22 milliárd dollárt. A társaság energiaipari ágazata a szén, az olaj, a földgáz, a nukleáris energia és a megújuló energiaforrások alkalmazási területein (például víz-, nap- és szélenergia, biogáz) szállít technológiákat.

Jelenleg a GE a legnagyobb amerikai munkáltató (több mint 15 000 alkalmazott), és befektető (több mint 1,1 milliárd USA-dollár), valamint a harmadik legnagyobb exportőr Magyarországon. A cég három főüzletága, a Healthcare, Industrial és Infrastructure, 13 gyárat üzemeltet 11 városban. Emellett három részleg (Healthcare, Lighting, Water) folytat kutatás-fejlesztést is Magyarországon. A Healthcare Közép-Európa, valamint a Consumer & Industrial Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának üzleti központja is itt található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Hirdetés
Ajánlat
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés