Az Alstom tagadja a vesztegetési vádakat

Vágólapra másolva!
A francia Alstom mélyépítőcég csoport visszautasította a vádat, miszerint a tengerentúli szerződések elnyerése miatt vesztegetési vizsgálat indult volna ellene - tudósít a www.bbc.co.uk internetes oldal.
Vágólapra másolva!

Az Alstom szóvivője a Wall street Journal egy cikkjére reagálva elmondta, hogy a "beszámoló feltételezésen és spekuláción alapult".

"Az Alstom hangsúlyozza, hogy nincs ellene folyamatban hatósági eljárás semmilyen korrupciós ügyben" - tette hozzá.

A cikkben az Alstomról azt állították, hogy Ázsiában és Dél-Amerikában fizettek bizonyos szerződések elnyeréséért.

A wall Street Journal állítása szerint a vesztegetések 1995 és 2003 között történtek, és az Alstom fiktív svájci és liechtensteini cégeken keresztül "rendezte a számlát", a célterületek pedig Indonézia, Szingapúr, Venezuela és Brazília voltak.

A Wall Street Journal egy brazil esetet külön kiemel. Ebben a brazil és a svájci hatóságok vizsgálódása nyomán került gyanúba az Alstom, mégpedig 6,8 millió dolláros vesztegetési összeg fizetésével, ami egy 45 millió dollár értékű szerződést hozott a konyhára, melybnek keretében a Sao paulói metróhálózatot terjesztették ki.

Az Alstom szóvivője hozzátette, hogy "az újság csak olyan állításokat ismételget, amelyek már jó néhány hónapja napvilágot láttak különböző német és svájci újságokban."