Négyszáz patikát bírságoltak meg

Vágólapra másolva!
Több mint négyszáz patikát bírságolt az egészségbiztosító a jogviszony-ellenőrzés elmulasztása miatt. A gyógyszerészek sérelmezik, hogy míg a háziorvosokat jutalmazzák a kontroll elvégzéséért, addig ők csak büntetést kaphatnak emiatt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt összesen 2,2 millió forint büntetést róttak ki több mint négyszáz patikára. A gyógyszertáraknak január óta kötelező a paciensek jogviszony-ellenőrzése. Ennek végrehajtását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) figyeli, elmulasztását pedig pénzbírsággal bünteti.

A bírság mindössze az április 16-23. közötti időszakra vonatkozik. Jóllehet az év eleje óta kötelező volt a taj-kártyák kontrollja, ám a különböző technikai problémák miatt ez volt az első hét, amikor már nemcsak ellenőrzött, de büntetett is az OEP.

A patikusok pozitív diszkriminációról beszélnek, utalva a kormány megbízottjaként tárgyaló Székely Tamás és a háziorvosok között múlt héten kötött megállapodás egyik pontjára. Eszerint a háziorvosokat nem csak büntetik a kontroll elmulasztása miatt, kontrollonként 50 forinttal jutalmazzák is őket. A patikákra kirótt bírság összege átlagosan alig több mint 5 ezer forint, ám a csőd szélén egyensúlyozó, jellemzően vidéki kispatikákra végső csapást mérhet az újabb szigorítás - olvasható a Napi Gazdaságban.