Nyírtasson épülhet meg az óriási erőmű

Vágólapra másolva!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, kétezres lélekszámú Nyírtasson épülhet meg az ország legnagyobb erőműve. A beruházó, az ukrán Emfesz tervei szerint az erőmű 2011-2013 között kezdi meg működését- értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hátterű Emfesz Kft. tavaly jelentette be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térségben kíván építeni egy olyan gázerőművet, amely 2400 megawattra tervezett teljesítményével még a paksi atomerőművet is megelőzné négyszáz megawattal. Az áramtermelőt a közeli nagy ukrán gáztározókból látnák el fűtőanyaggal.

Az Emfesz azért is döntött a térség mellett, mert itt húzódnak az ország belseje felé vezető nagy kapacitású távvezetékek. A beruházó szerint a három szakaszra bontott építkezést 2009-ben kezdenék meg, 2011-ben indulna az áramtermelés az első 800 megawattos blokkban, és a gyár 2013-ban készülne el teljesen. A Népszabadság értesülései szerint az építtető magánszemélyek telkeit szemelte ki az erőmű helyszínéül.

A korábbi bejelentések alapján a 1,5 milliárd eurós erőmű építési munkái mintegy 3 ezer embernek adhat munkát. Az erőmű nagy gazdasági lehetőségeket nyithat a helyi gazdák előtt is: nagy mennyiségű felhasználható hőt termel, amivel például hatalmas üvegházakat lehetne fűteni.