Rossz a jegyzett társaságok szabályozása

Vágólapra másolva!
Indokolással ellátott véleményt küld az Európai Bizottság a Cseh Köztársaságnak, Magyarországnak, Hollandiának és Lengyelországnak, mivel az előírt határidőn belül nem ültették át nemzeti jogukba a jegyzett társaságok átláthatósági követelményeiről szóló irányelvet - jelentette be a testület kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az "uniós kormány" ismét több tucat szabálysértési eljárásról döntött. Az említetten kívül még egy érinti Magyarországot: nyolc másik tagállam mellett hazánk is intést kapott azért, mert elmulasztotta a szakmai képesítések elismeréséről szóló uniós irányelv átültetését.

A jegyzett társaságok átláthatósági követelményeiről szóló jogszabály előírja, hogy az EU szabályozott piacain az értékpapír-kibocsátóknak rendszeres információáramlás, mégpedig szabályozott információk időszakos és folyamatos közzététele, valamint az ilyen információk uniós szintű terjesztése révén megfelelő átláthatóságot kell biztosítaniuk a befektetők részére. A szabályozott információk pénzügyi beszámolókból, a szavazati jogok megoszlásának jelentősebb elemeiről szóló tájékoztatásból és a piaci visszaélésekről szóló irányelv alapján közzétett információkból állnak. A részvényeseknek e célból tájékoztatniuk kell a kibocsátókat a társaságokban történt jelentős részesedésszerzésről vagy a jelentős részesedésekben bekövetkezett változásokról annak érdekében, hogy a kibocsátók folyamatosan tájékoztathassák a nyilvánosságot.