A Gazprom a harmadik legértékesebb cég

Vágólapra másolva!
Befektetési szakértők szerint a Gazprom a világ harmadik legértékesebb cége. Az orosz vállalat részvényeinek értéke 340 milliárd dollár, és csak az amerikai Exxon és a kínai Petro China olajvállalatok értéke nagyobb.
Vágólapra másolva!

Az UniCredit Bank befektetési cége szerint a Gazprom előrelépésében szerepet játszott, hogy elnöke Dmitrij Medvegyev orosz államelnök lett.

A Gazprom a kínai China Mobile távközlési céget - melynek ügyfélszáma nagyobb, mint az Egyesült Államok lakossága - és a volt harmadik amerikai General Electric konszernt előzte meg, miután ez utóbbi részvényének árfolyama szerdán 1,3 százalékkal esett, a Gazpromé csütörtökön 4,2 százalékkal emelkedett.

Medvegyev hat évig tartó elnökösködése alatt a Gazprom élén az állami gázóriás értékét 32-szeresére emelte, pontosabban ez lett a hatása a nyersanyagárak erőteljes világpiaci drágulásának és a Gazprom folyamatos vállalatfelvásárlásainak.

Medvegyev még tavaly azt jósolta, hogy 2014-re a vállalat piaci tőkeértéke eléri az 1 billió dollárt, és a világ vezető vállalkozásává válik.