Német bírálat a szlovák euróra

Vágólapra másolva!
Bírálta a Die Welt című német napilap az euró szlovákiai bevezetésével kapcsolatos döntést, amelyet az Európai Bizottság hozott. A konzervatív újság csütörtöki kommentárjában kiemelte, hogy Szlovákia teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. A lap ennek ellenére úgy értékelte, hogy rendkívül "kényes" döntés született.
Vágólapra másolva!

Mégpedig nem elsősorban azért, mert az euró minden bizonnyal erőteljesen növeli majd az inflációt Szlovákiában, hanem mindenekelőtt azért "problematikus" a döntés, mert annak meghozatalában a gazdasági érvek mellett nyilvánvalóan politikai motívumok is fontos szerepet játszottak.

A lap szerint Pozsonynak az elmúlt időszakban elsősorban a korona felértékelése által sikerült az inflációt az Európai Unió által megkövetelt szint alá csökkenteni. Ha azonban ez a "fékező hatás" az euró bevezetésével megszűnik, az negatív hatással lehet az egész valutaunióra. Ugyanakkor a Die Welt értékelése szerint a szlovákiai gazdasági reformok nem elegendőek a pénzügyek tartós konszolidálásához. Az ország jelenleg az erős növekedésből profitál, válságos időkben azonban könnyen előfordulhat, hogy a kormányt gyors ütemben elborítják majd az adósságok.

A Die Welt úgy véli, a döntésben taktikai megfontolások is meghatározó szerepet játszhattak. Ezzel összefüggésben a lap emlékeztetett arra: Pozsony hosszú időn át "kérette magát" az EU reformszerződésének támogatásával kapcsolatban. A szerződés pozsonyi ratifikálását viszonzandó - egyfajta ellentételezésként - adta áldását a bizottság az euró bevezetésére - írta a német napilap.

Mindezzel összefüggésben az újság úgy értékelte: végzetes lenne, ha Brüsszel fontos kérdésekben - mint például a valutaunió - ténylegesen zsarolható lenne. A kis Szlovákia esetében egy hibás döntés hatásai még kiszámíthatóak lennének. Az olyan nagyobb "euró-jelöltek" esetében azonban, mint Lengyelország, egy politikailag motivált "jótett" fatális következményekkel járhat - fogalmazott a Die Welt.