Munkanélküliség-biztosítás az interneten

Vágólapra másolva!
Aki attól tart, hogy a munkanélküli-segélyből vagy a táppénzből nem lenne képes hosszabb ideig eltartani a családját, ezekre a váratlan helyzetekre mostantól biztosítást köthet. Ha bajba kerül, akár 120 ezret is kaphat, kilenc hónapon át.
Vágólapra másolva!

Jövedelemkiesés esetére, pár ezer forintért lehet szabad felhasználású biztosítást kötni egy Magyarországon frissen megjelent nemzetközi biztosítónál. Ilyenre eddig nem volt példa a hazai piacon.

A kontinens 19 országában aktív ACE European Group biztosítótársaság arra dolgozott ki biztosítást, ha valaki önhibáján kívül elveszti a munkáját (például elbocsátják), vagy huzamosabb időre keresőképtelenné válik (jellemzően baleset, betegség miatt). A Havi Fix névre keresztelt termék emellett baleseti halál és rokkantság esetén egyszeri, 1-5 millió forintos kifizetést garantál.

Csekély a segély

"Magyarországon a regisztrált munkanélküliek csaknem fele legalább egy éve keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig több mint tizenhat hónap. Ehhez képest a segély az első három hónapban 30 és 60 ezer forint között lehet, utána pedig egységesen 29 601 forint" - mondta az [origo]-nak az új biztosítást kínáló internetes alkuszcég, a Biztosítás.hu ügyvezetője, Rácz István.

Ha valaki elveszíti az állását, az ACE két hónap eltelte után, legfeljebb kilenc hónapon át fizet - hogy mennyit, az a szerződéskötéskor választható. Az alsó határ 40 ezer, a felső 120 ezer forint, de az összeg nem lehet magasabb a biztosított nettó jövedelme 80 százalékánál. Aki keresőképtelen lesz, egy hónap után számíthat a pénzre, mintegy táppénz-kiegészítésként, maximum egy éven át. A kifizetés mértéke fele a választott munkanélküliségi szolgáltatási összegnek.

Az ACE magyar fióktelepének ügyvezetője, Dudás Péter elmondta, számításaik szerint 2,4 millió olyan magyar munkavállaló van, aki megfelel a feltételeknek, jelesül: 12 hónapja ugyanott, legalább heti 30 órában dolgozik, munkaszerződése határozatlan idejű, nem áll felmondás alatt, kora pedig 22 és 55 év közötti.

Budapesten olcsóbb, mint vidéken

A biztosítás díja függ az iskolai végzettségtől, a lakóhelytől és a biztosítási összegtől. Ha utóbbit 100 ezer forintra állítja be, egy budapesti szakmunkásnak 2800 forintot kell fizetnie havonta, míg gyulai kollégájának 3600-at. Hasonló feltételekkel két főiskolát végzett munkavállaló számára 2000, illetve 2200 a tarifa. (További kedvezményt kap, aki nem, vagy öt évnél régebben volt regisztrált munkanélküli.)

A fenti különbségek értelemszerűen abból adódnak, hogy nagyobb kockázatot jelent a biztosító számára az alacsonyabb végzettség, illetve a rosszabb foglalkoztatottsági mutatójú terület (utóbbi szempontból hét övezetre osztották az országot). Az életkor azonban nem befolyásolja a díj mértékének megállapítását - hangsúlyozta Rácz István.

Az ACE rendelkezik már nemzetközi tapasztalatokkal a most bevezetett termékkel kapcsolatban: Dél-Amerikában 2,4 millió munkanélküliségi biztosítást kötött, de vannak ügyfelei Olaszországban és Spanyolországban is. A cég idehaza tesztnek szánja a terméket, később kész finomítani a feltételeken, ha szükséges - említette Dudás Péter.

A Havi Fix biztosítást egyelőre csak a Biztosítás.hu-n lehet megkötni, az alkusznál az év végéig 10 ezer szerződésre számítanak. Tisztán online az ügymenet, nincs szükség a kgfb-kötéseknél szokásos faxra sem.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.