Putyin csökkentené az olajcégek adóját

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin kilátásba helyezte az energiavállalatok adójának mérséklését, miután az állam adók és illetékek formájában az olajcégek nyereségének 75-80 százalékát vonja el, és az olajtermelés áprilisban 18 havi mélypontra esett - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A bejelentés után erősödtek az orosz olajvállalatok részvényei, a Gazprom árfolyama nem kevesebb mint 4,3 százalékkal emelkedett, miután a cég eddigi elnöke, Dmitrij Medvegyev államfő lett. A gázóriás piaci értéke ezzel 327 milliárd dollárra (7800 milliárd rubel) nőtt és az amerikai General Electric Co.-t megelőzve a világ harmadik legértékesebb vállalatává vált.

Putyin közölte, hogy Oroszország felhalmozott vagyona nem kis részét külföldön szeretné befektetni, ez azonban számos politikai akadályba ütközik, ami tavaly 50 milliárd dollárnyi invesztíciót hiúsított meg. A vagyont ugyanakkor fel kívánják használni a közlekedés, az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonalának emelésére, a tudományos kutatás előmozdítására és a katonák bérének emelésére. A közlekedés fejlesztését szolgáló kiadásokat 2010-ig megkétszerezik és 2030-ig összesen 13 ezer milliárd rubelt (545 milliárd dollár) fordítanak az úthálózat korszerűsítésére.

Az orosz GDP tizedik éve megszakítás nélkül nő és az ország idén Nagy-Britanniát megelőzve a világ hatodik gazdaságává válik - tette hozzá. A kormány tavaly 40 százalékkal növelte a kiadásokat, ami hozzájárult az infláció felgyorsulásához. Ennek megfékezését Putyin szintén fontos feladatnak minősítette. Tavaly 11,9 százalékos volt az átlagos infláció, de az alacsony jövedelmű családok esetében a 14,5 százalékot is elérte - hangsúlyozta. A cél, hogy az inflációt néhány éven belül 10 százalék alá szorítsuk, ennek érdekében a pénzügypolitika minden aspektusára ügyelnünk kell, és fontos a mezőgazdaság fejlesztése, hogy visszaszorítsuk az élelmiszerárakat - mondta az újdonsült kormányfő a Napi Gazdaság értesülései szerint.