Lassan mérséklődik az infláció

Vágólapra másolva!
A teljes kosárra számolt éves infláció lassú további csökkenését várja a múlt hónapról a megkérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők zöme, jóllehet az átlagon belül vannak olyan vélemények, hogy áprilisban az energiahordozók drágulása miatt kis mértékben még visszagyorsulhatott az áremelkedési ütem.
Vágólapra másolva!

Az előzetes felmérésbe bevont tizenegy nagy londoni gazdaságelemző és befektetési ház - UBS, Crédit Suisse, 4cast, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank, Citigroup, Barclays Capital - elemzői viszonylag széles sávban mozgó, 6,3-6,8 százalék közötti prognózisokat adtak, 6,60 százalékos előrejelzési átlaggal.

Márciusban 6,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Magyarországon. Az előrejelzési sáv alsó szélén lévő 4cast gazdaságelemző csoport szakértői, akik 6,3 százalékot várnak áprilisról, azt mondták: számításuk szerint a vizitdíj eltörlése 0,2-0,3 százalékpontot faraghatott le a drágulási ütemből.

A 6,6 százalékos áprilisi éves inflációt váró JP Morgan befektetési csoport is azt emelte ki londoni előrejelzésében, hogy a lefelé irányuló inflációs nyomás legfőbb tényezője az egészségügyi ellátásban fizetendő díjak múlt hónap eleji eltörlése, valamint az üzemanyagárakban belépő kedvező bázishatás.

A JP Morgan az elemzés szerint stabilizálódó élelmiszerárakkal számolt áprilisra adott prognózisában, a ház elismeri ugyanakkor, hogy ebben a komponensben felfelé ható kockázatok vannak.

A 6,8 százalékot, vagyis kismértékű gyorsulást jósló Goldman Sachs londoni elemzői szerint ugyanakkor éppen az üzemanyagárak okozták a ház által várt emelkedést. Ez a cég is úgy számol azonban, hogy az élelmiszerár-infláció enyhült, jóllehet "csak marginális mértékben", és a több hónapra vetített folyamat alapján továbbra is "finom ívű" inflációcsökkenés várható.

A Goldman Sachs szerint mindazonáltal az infláció lassulásának üteme hosszú távon nem elég gyors ahhoz, hogy teljesüljön az MNB 2009-re kitűzött 3 százalékos inflációs célja, mindemellett az idei eddigi bérkiáramlás is gyorsabb volt a jegybank által vártnál.

A pénteken esedékes márciusi béradatoktól a GS azt várja, hogy az éves növekedési ütem 10 százalék alá csökken az előző havi 10,4 százalékról, jóllehet az MNB 6 százalék körüli növekedést tartana "ideálisnak".

A Goldman Sachs szerint a következő hónapokban is "fő téma marad" a felfelé mutató inflációs kockázat, és a ház azzal számol, hogy az MNB-nek a piac által vártnál is nagyobb mértékben kell szigorítania pénzügypolitikáját, és jelentősen erősítenie kell a forintot.

A GS korábbi előrejelzéseiben azt jósolta, hogy a magyarországi jegybanki alapkamat az idén 9,00 százalékon fog tetőzni.

Az ennél kevésbé agresszív, 8,50 százalékos idei kamatcsúcs-előrejelzést érvényben tartó JP Morgan egy néhány héttel ezelőtti, a cég londoni szakértőinek budapesti tárgyalásai nyomán kiadott elemzése szerint az elmúlt néhány hónap meredek energiaár-emelkedése és a vártnál magasabb béremelkedés miatt az MNB valószínűleg ismét emeli inflációs előrejelzését az új Inflációs Jelentésben.

A ház várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új előrejelzés 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári Inflációs Jelentésben szereplőnél.

A Desdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege -, amely az előző havival egyező, 6,7 százalékos inflációt jósol áprilisra, azt várja, hogy az új Inflációs Jelentés rövid távon a további pénzügypolitikai szigorításokhoz fog érvekkel szolgálni, bár ez a cég nem számol jelentősebb felfelé irányuló módosításokkal az inflációs előrejelzésben.

A londoni Dresdner-elemzők szerint azonban az inflációs prognózisok érdemi javítása sem várható, az eddig végrehajtott kamatemelések ellenére sem.