Megfelelt a várakozásoknak az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A 12 havi adat megfelel az elemzői várakozásoknak (a Napi Gazdaság előrejelzése pontosan 6,6 százalék volt).

Az év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 6,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Áprilisban az "alapdrágulás", a maginfláció 5,6 százalék volt éves és 0,5 százalék havi összehasonlításban.

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Tavaly áprilisban az árak 0,5 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 8,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Áprilisban a nyugdíjas fogyasztóiár-index márciushoz képest 0,1 százalékkal, tavaly áprilishoz viszonyítva 7,1 százalékkal nőtt.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek. Nőtt, 7,2 százalékkal az étolaj, 3,9 százalékkal a sertéshús, 3,2 százalékkal a szalámi, szárazkolbász, sonka, valamint 3 százalékkal a margarin ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal drágultak.

A legnagyobb mértékben, 2,7 százalékkal a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A szeszes italok, dohányáruk árai szintén az átlagosnál nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal nőttek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ű

Szintén árcsökkenést mértek az egyéb cikkek, valamint a szolgáltatások esetében, 0,2-0,2 százalékot. A szolgáltatásokon belül az egészségügyi szolgáltatások árai 18,2 százalékkal csökkentek, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetése nyomán.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az élelmiszerek árai nagyobb ütemben emelkedtek áprilisban, mint az elmúlt két hónapban. A statisztikus kiemelte a sertéshús drágulását.

Az inflációt az élelmiszerek drágulása húzta fel

A KSH jelentése szerint az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult az étolaj 65,3, a liszt 47,8, a száraztészta 22,9, a tej 22,4, a sajt 22, a kenyér 19,3, valamint a péksütemények 16,8 százalékkal. Ugyanakkor csökkent 7,1 százalékkal a cukor ára.

A háztartási energia átlagot meghaladó 8,7 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia és a vezetékes gáz ára 9,8-9,8 százalékkal nőtt. Átlag alatt drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 13,7, a gyógyszer, gyógyáru 2 százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk 5,5 százalékkal, a szolgáltatások 5,4 százalékkal drágultak, ez az átlagosnál alacsonyabb. A szolgáltatásokon belül a szemétszállítás díja 11,5, a csatornadíj 10,8, a vízdíj 10,2, a távközlés 0,6 százalékkal drágult. Az egészségügyi szolgáltatásoknál 12,6 százalékos árcsökkenés következett be. A ruházkodási cikkek esetében kis mértékű, 0,7 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2007 áprilisában.

A KSH munkatársa a májusi inflációval kapcsolatban azt mondta: az üzemanyag árak emelkedése jelentősen emeli az inflációt. Az indexet valamelyest mérsékelheti, hogy a tavaly májusi bázisadat magas volt.