Vágólapra másolva!
Japán gazdasága 0,8 százalékkal nőtt az első negyedévben, a 0,6 százalékos elemzői várakozásra rácáfolva gyorsabban a tavalyi utolsó negyedévi 0,6 százaléknál, jelentette a japán kormány pénteken.
Vágólapra másolva!

Éves szintre számolva a növekedés 3,3 százalékra gyorsult az előző negyedévi 2,6 százalékról, meghaladva mind az amerikai hazai össztermék 0,6 százalékos, mind az euróövezeti GDP 2,2 százalékos első negyedévi növekedési ütemét éves összehasonlításban.

Az első negyedévben a japán export 4,5 százalékkal bővült, 0,5 százalékponttal járulva hozzá a 0,8 százalékos GDP-növekedéshez, az ütem jelentősen gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 2,6 százalékról. A lakossági fogyasztás negyedévi növekedésének üteme 0,8 százalékra emelkedett az előző negyedévi 0,4 százalékról, továbbra is gyenge, de távolabbi jövőre nézve elsősorban a beruházások jelentenek veszélyt: az első negyedévben 0,9 százalékkal csökkentek a vállalati beruházások, miután a tavalyi utolsó negyedben még éppen 0,9 százalékkal gyarapodtak.

Ez utóbbi miatt a piacon úgy vélik, hogy a japán központi bank ezentúl sem folytatja a 2006. márciusban megkezdett és tavaly februárban már abba is hagyott kamatemeléseit. Megerősítette ezt a vélekedést a japán kormány szintén pénteken megjelent fogyasztói bizalmi felmérése is: eszerint a vásárlókedv ötéves mélypontra csökkent áprilisban.