A Goldman új csúcsra segítette az olajárat

Vágólapra másolva!
Ismét új rekordra, 128 dollár közelébe drágult a nyersolaj hordója pénteken, miután az energiapiacon igen aktív Goldman Sachs befektetési bank meredeken emelte az árakra vonatkozó előrejelzését. Az amerikai nyersolaj mintegy 3 dollárral 127,82 dollárra drágult.
Vágólapra másolva!

A Goldman majd másfélszeresére, 141 dollárra emelte előrejelzését a második félévre várható átlagos árakról; korábban a bank 107 dolláros árat valószínűsített - számol be a Reuters. A helyi hírekre érzékeny piacon a kínai földrengés is a drágulást támogatta, mivel a természeti csapás számos vezetéket megrongált, ráadásul az olimpia előtt komoly készletezésbe kezdtek az ázsiai országban. Ezért júniusban várhatóan tovább nő Kína dízelkereslete.

Mindez az üzemanyagok árát is alapvetően emelte, a gázolaj tonnánkénti jegyzésára 1208 dolláron áll, ami szintén közel áll a mindenkori rekordhoz. A mostani drágulás is jelzi a lélektannak az árak kialakulásában betöltött fontos szerepet.

Bush amerikai elnök pénteken Szaúd-Arábiában, a világ legnagyobb olajexportőr országában megismételte a kitermelés növelésére vonatkozó felhívását. A válasz azonban hasonló volt, mint korábban: a szaúdiak szerint éppen annyi olajat juttatnak a vezetékekbe, amennyire szükség van. Ez az OPEC álláspontját tükrözi, amely szerint nem a kereslet-kínálati viszonyok, hanem a dollár gyengesége és a spekulánsok felelősek a drágulásért.

A sosemvolt árszint miatt azonban már az OPEC-en belül is hallani más véleményeket. Ecuador, az olajkartell legkisebb tagjának elnöke például elképzelhetőnek tartaná a kitermelés emelését, mivel a magas árak éppen a legszegényebb, importra szoruló államokat sújtják leginkább.