Vágólapra másolva!
Kovács László, a piacvezető Pick Szeged Zrt. elnök vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen a hús és a húskészítmények drágulása, mivel a magasabb alapanyagárak megemelik az önköltséget - írja a Világgazdaság hétfői száma.
Vágólapra másolva!

A friss hús esetében 90, a húskészítményeknél 70 százaléka az önköltségnek az alapanyagárakból származik, ezek pedig az utóbbi időszakban 20 százalékkal nőttek. Mivel a cégeknek tavaly nem volt lehetőségük áremelésre, most ez elkerülhetetlenné válik.

A friss hús már a jövő héttől mintegy 20 százalékkal drágulhat, míg a húskészítmények árában 3-4 héten belül jelentkezhet a 10-15 százalékosra tervezett változás.

Román Gyula, a Debreceni-Hús csoport elnök-tulajdonosa szerint a bevásárlóközpontok indokolatlanul alacsony húsárakkal csalogatják be a fogyasztókat, ám ez a helyzet (számukra) nem tartható tovább, így kereskedelmi tárgyalásokat kezdeményeztek az árak emelése érdekében.

A húspiaci áremelés mögött álló másik tényező a sertésállomány és ezzel együtt a kínálati oldal drasztikus csökkenése. A KSH áprilisi adatai szerintb egy év alatt 410 ezerrel 3,7 millióra csökkent a hazai sertésállomány.

Mivel a hazai bolthálózatok többsége nem tervezi a hús importját, az áremelés elkerülhetetlen. Jean Paul Filliat, az Auchan vezetője azonban úgy fogalmazott, hogy a cégeknek tekintettel kell lenniük a hazai vásárlóerő csökkenésére - olvashatjuk a Világgazdaság hasábjain.