Benzint kapnak a kisebb autót vásárlók

Vágólapra másolva!
A moszkvai önkormányzat nagy értékű benzinutalvánnyal lepi meg azokat, akik legfeljebb 1200 köbcentis motorral ellátott, vagyis csekély fogyasztású és 3,5 méternél nem hosszabb autót vásárolnak.
Vágólapra másolva!

A benzinutalvány értéke 26 ezer rubel - 182 ezer forint -, és az illetékes osztályvezető tájékoztatása szerint a kisautók vásárlói számára 50 százalékkal mérsékelni szándékoznak a parkolási díjakat is, főleg a belváros területén. Mindettől azt remélik, hogy többen döntenek majd a kisebb autók mellett.

Jelenleg a városban nyilvántartott autók között mindössze 5 százalék a kis fogyasztású, s így a környezetet kevésbé szennyező kocsik aránya. Ezzel szemben elképesztően sok a hatalmas terepjáró és luxuskocsi.

A benzinutalvány értéke mintegy huszonhatszori tankolásnak felel meg egy ilyen kisebb autónál, amelynek tartályába kb. 40 liter fér. A benzinárak ugyanakkor az utóbbi időben gyorsan emelkednek.

Ennél még tetemesebb összeget is jelenthet a parkolási kedvezmény, ugyanis Moszkvában a különösen frekventált helyeken akár 150 rubelt - vagyis 1050 forintnak megfelelő összeget - is elkérnek óránként.

Az önkormányzat a határozatot még májusban meghozza, és a kis fogyasztású autók vásárlói nyár elejétől már kaphatnak parkolási kedvezményt és benzinutalványt.