Privatizálnák a prágai repteret

Vágólapra másolva!
A cseh pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy 100 milliárd koronát (6,23 milliárd dollár) meghaladó vételi ajánlatokat vár a prágai nemzetközi repülőtérért.
Vágólapra másolva!

Miroslav Kalousek az E15 című napilapnak kijelentette: amennyiben az árajánlatok nem érik el ezt az összeget, a magánosítás leállítását fogja javasolni a kormánynak.

A Ruzyne légikikötő tavalyi adózott eredménye 14 százalékkal 1,11 milliárd koronára (69 millió dollár) nőtt elsősorban az utasszám bővülésére. A 2006. évi adózott eredmény 970 millió korona volt.

A cseh kormány jövőre tervezi magánosítani a prágai nemzetközi repülőteret, azután, hogy az idén lezárja a cseh légitársaság, a CSA értékesítését.

Rekord számú, valamivel több mint 2,51 millió utast kezelt az idei első negyedévben a prágai Ruzyne nemzetközi repülőtér, 7 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedben. A repülőtér történetében első ízben az első negyedévi utasok száma meghaladta a 2,5 milliót. Az egész idei évben a repülőtér több mint 13 millió utasra számít, ez szintén rekord lenne.

A leggyorsabban, mintegy 15 százalékkal, a fapados légitársaságok utasainak a száma emelkedett. Ők alkották az összes utasnak a 26 százalékát.

Tavaly a Ruzyne repülőtér 12,5 millió utast kezelt. A várakozások szerint a prágai repülőtér évi forgalma 2015-ben már meghaladja a 15 millió utast. A repülőteret jelenleg 54 légitársaság - köztük a Malév - használja. Prágának 51 országban 124 várossal van légi összeköttetése.