Élénk a mozgás a közép-európai repülési piacon

Vágólapra másolva!
Az osztrák Austrian Airlines nyitott egy esetleges többségi felvásárlás alanyává válni: tekintve a magas üzemanyagárakat és az éles iparági versenyt, a légitársaság vezérigazgatója a továbbiakban ezt a lehetőséget már nem zárja ki. A cseh nemzeti légitársaság (CSA) privatizációja pedig már meg is kezdődött.
Vágólapra másolva!

Az osztrák nemzeti légitársaság vezérigazgatója, Alfred Ötsch a Der Standardnak elmondta, hogy a társaság többségi részének eladása csak akkor jön szóba, ha az Austrian Airlines már nem tud nyereséget termelni. A légitársaság, amely jelenleg 42 százalékban állami tulajdonban van, az első negyedben 60 millió euró nettó veszteséget termelt.

Az elmúlt hetekben zátonyra futottak a légitársaság tárgyalásai egy szaúdi milliárdossal, aki 20 százalékos kisebbségi részt vett volna az Austrian Airlinesban. Ugyanakkor a társaság iránt érdeklődik a német Lufthansa is. Tavaly egész évben a 3,3 millió eurós adózott eredményt (2006-os adat: 129,9 millió eurós veszteség) ért el az Austrian Airlines. Az üzemi eredmény (EBIT) tavaly 25,6 millió euróra nőtt a 2006-os 89,0 millió eurós veszteség után.

A cseh állam eladja 91,5 százalékos részét a CSA légitársaságban, a versenypályázat győztesét augusztusban hirdetik ki - közölte honlapján a cseh pénzügyminisztérium. Az érdeklődők július 7-ig adhatják be pályázataikat, amelyek elbírálásánál 60 százalékban az ár, 40 százalékban a működtetésre vonatkozó elképzelések számítanak.

Őrizetben a BAE Systems vezetői

Letartóztatták egy időre a Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari csoport - vezérigazgatóját és egy másik magas rangú vezetőjét a cégre hosszú ideje árnyékot vető korrupciós gyanú kapcsán. Vasárnapi londoni sajtóbeszámolók szerint Mike Turner vezérigazgatót és meg nem nevezett igazgatótársát az amerikai hatóságok vették őrizetbe a texasi Houston repülőterén, majd több órás kihallgatás után elengedték őket. Az amerikai hatóságok a brit lapok és a BBC egybehangzó beszámolói szerint lefoglalták a két BAE-vezető laptopját és egyéb elektronikus adathordozó készülékeiket, a náluk talált papírokról pedig másolatokat készítettek.
A The Sunday Telegraph szerint az amerikai hatóságok a BAE Systems Amerikában dolgozó több vezető tisztviselőjének lakásán is házkutatásokat hajtottak végre a két brit igazgató őrizetbe vételével egy időben.
A BAE Systems - akkori nevén British Aerospace - két évtizede, még Margaret Thatcher konzervatív kormánya idején elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (6200 milliárd forintos), elsősorban katonai gépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek örve alatt azóta számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke mára megközelíti az 50 milliárd fontot.
A brit sajtó azonban már négy éve értesüléseket közölt arról, hogy a BAE Systems 1989 és 2002 között több tízmillió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.

Eddig több befektető is érdeklődött a CSA iránt, köztük a az amerikai Odien Group befektetési csoport, amelyé a cseh Cedok utazási iroda, valamint a CSA légipartnerei a Sky Teamben, így az Air France-KLM, a China Southern Airlines és az orosz Aeroflot. Szakértők szerint a privatizáció legalább 5 milliárd koronát (200,18 millió euró) hoz az államkasszába.

A CSA tavaly 111 millió koronás adózott eredményt ért el, két veszteséges korábbi év után. Az utasszám tavaly 2,7 százalékkal 5,6 millióra nőtt 2006-hoz képest. Az idei évre 391 millió koronás eredménnyel számol a légitársaság. A CSA 43 ország 108 városába repül.