Emelkedhetnek a szemétdíjak

Vágólapra másolva!
Magyarországon 2009 júliusára az előírásoknak nem megfelelő összes hulladéklerakót be kell majd zárni. Ez elsősorban azokban a térségekben okoz majd problémát, ahol az elmúlt években nem létesültek korszerű, műszaki védelemmel és szigeteléssel ellátott gyűjtők - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Hazánkban a korszerűtlen lerakók kényszerű bezárása után két ok miatt is a hulladékkezelési díjak markáns emelésére kell számítani. Martin Attila, az A.S.A. Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint egyrészt a költségeket jelentősen megnöveli, ha a településen keletkező szemetet 50-60 kilométerre kell elszállítani. Emellett a korszerű hulladékkezelő létesítmények üzemeltetése önmagában is jóval drágább, mint egyszerűen lerakni a hulladékot a település határában lévő "szemétgödörbe". Másrészt a kötelező változtatás nélkülözhetetlen a hazai hulladékgazdálkodás korszerűsítéséhez.

Magyarországon az előírások értelmében a kommunális hulladék kezelésével megbízott közszolgáltató cégeknek évente kell készíteni egy számítást a kezelési díjak tervezett emeléséről, amelyről az adott település önkormányzati képviselő-testülete dönt. Azonban ez valójában egyik félnek sem jó megoldás - fogalmazott Martin Attila. Szerinte főként a kisebb önkormányzatokat hozza kiszolgáltatott helyzetbe, hogy valójában nem tudják ellenőrizni, mennyire reális a szolgáltatók által elkészített díjkalkuláció.

Az önkormányzatok által kiírt pályázatok kapcsán nem ritka, hogy egyes vállalatok irreálisan alacsony árakkal indulnak, majd nem sokkal a megbízás megszerzését követően drasztikus áremeléssel próbálják ezt kompenzálni. Másfelől a települések egy része a valóban indokolt drágításokat sem hajlandó elfogadni, s különösen igaz ez azokra a helyekre, ahol nem önkormányzati tulajdonú, hanem magáncég végzi a közszolgáltatást. Megoldást jelentene, ha a pályáztatáskor előírnák, hogy milyen árképlet alapján kell a díjakat megállapítani - írja a Világgazdaság.